Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuwigheden / Volvo XC40 : een kleine plug-inhybride SUV voor 2018?

Verwachte lancering : 01-06-2018

Geschreven door Felix Bouland op 04-12-2015

De toekomstige kleine SUV van Volvo zal XC40 heten. Dit model zal gebouwd worden op een nieuw modulair platform dat een plug-inhybride aandrijfgeheel mogelijk maakt, een première binnen dit segment.

Volvo is al jaren een softroaderspecialist met zijn Cross Country- en XC-modellen. Hoewel de middenklasser V40 ook een Cross Country-variant heeft, is dit eerder een wat stoerdere versie die een beetje verhoogd werd. Volvo is dus van plan om te concurreren met de Mercedes GLA, BMW X1 en Audi Q3, en wel met een eigen Zweedse middenklasse-SUV, de XC40.

Compact Modulair Platform

Met de voorstelling van de nieuwe XC90 vorig jaar introduceerde Volvo zijn nieuwe modulaire SPA-platform (Scalable Product Architecture) dat voorbehouden is voor de grote modellen van het merk en dat de basis vormt van de nieuwe S90 die op 2 december voorgesteld werd in Göteborg. De compactere modellen van het merk krijgen nu ook een nieuwe platform, dat CMA (Compact Modular Architecture) genoemd werd. Een van deze nieuwkomers zou zijn intrede kunnen doen binnen het segment van de kleine SUV’s: de XC40. Dit model heeft geen technische band met de V40 en positioneert zich logischerwijs onder de XC60 en de XC90, maar zal niet kunnen profiteren van vierwielaandrijving. Er werden nog geen beelden vrijgegeven van deze auto, maar we mogen ervan uitgaan dat deze kleine SUV elementen zal overnemen van de recente conceptcar XC Coupé.

Oplaadbare hybride

“Al onze toekomstige modellen zullen ontwikkeld worden voor elektrificatie, als plug-inhybride of full elektrisch”, zo werd aangekondigd door Håkan Samuelsson, CEO van Volvo, tijdens de recente voorstelling van de S90. Het is dus heel waarschijnlijk dat de toekomstige XC40 ook zal profiteren van plug-inhybridetechnologie. In tegenstelling tot de hybridevoertuigen op basis van het SPA-platform, die beschikken over een verbrandingsmotor voorin en een elektromotor achterin, waardoor ze vierwielaandrijving hebben, zou de XC40 enkel voorwielaandrijving hebben. Deze keuze vertaalt een eerder stadse roeping voor de toekomstige kleine SUV. Wat de motoren betreft, kondigt het tijdschrift Auto Journal aan dat het zou gaan om een driecilindermotor, gekoppeld aan een elektromotor van 55 kilowatt, goed voor een gecombineerd vermogen van 250 pk.

Autonome veiligheid

We hebben het over een een Volvo en dus spreekt het voor zich dat dit toekomstige model over de nieuwste technologische snufjes op het vlak van veiligheid zal beschikken. Hoewel het merk voor 2020 een volledig autonoom voertuig had aangekondigd, is het niet zeker dat het zal gaan om de XC40. Dit model zou echter wel profiteren van de semiautonome technologie die al voorgesteld werd op de nieuwe S90. De voorstelling van het productiemodel is voorzien voor 2017 en de commerciële lancering zal waarschijnlijk voor het jaar erna zijn.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten