Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Fotofinish beslist klassieke strijd tussen de BMW 5 Reeks en de Mercedes E-Klasse

Geschreven door Steven Appelmans op

Tradities zijn er om in ere te houden. Dus lijnen we met plezier de stamvaders der reisberlines – de BMW 5-Reeks en Mercedes E-Klasse – nog eens tegen elkaar op met hun dieselmotor. Welke van de twee is anno 2023 onze favoriete kilometervreter?

De balletjes van ons grootmoe smaken als geen ander. Dat is al jaren zo en – als het onze Heer belieft – zal dat ook nog jaren zo blijven. Waarom? Geen flauw idee, want haar recept is niet revolutionair anders dan het onze. Maar ze maakt ze natuurlijk wel al langer dan wij op deze aardkloot wandelen. Haar gehaktballen zijn met andere woorden uitgerijpt, het resultaat van een meng-, rol- en bakproces dat met de jaren – en over de generaties heen – werd geperfectioneerd.

De goede verstaander zal de link met de BMW 520d en Mercedes E 220 d op deze pagina’s onderhand wel al hebben gelegd. Dat zijn namelijk evengoed tijdloze klassiekers die al jaren volgens hetzelfde procedé tot stand komen – met een lichtjes gewijzigde twist bij elke generatie­wissel. Waarbij dit magazine bij elke nieuwe jaargang opnieuw met plezier aanschoof om beide dieselende sedans samen te degusteren.

De ene keer leverde München ons daarbij de plat préféré, de keer daarop kwam die uit Stuttgart. Een traditie we nu – met de achtste generatie 5-Reeks (‘G60’) en, afhankelijk hoe je telt, de zesde dan wel tiende generatie E-Klasse (‘W214’) – evengoed willen honoreren. Jawel, we kozen opnieuw voor de tweeliter-diesels onder de kap. En neen, dat is misschien niet helemaal meer in correlatie met de tijdgeest. Maar wie zegt dat die het bij het rechte eind heeft? 

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker