Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Renault Twizy vs Smart Fortwo Electric Drive : Stadsspeeltjes

Geschreven door Gaetan Philippe op

De guitige Twizy werpt zich op als hét alternatief voor de pionier van stadsmobiliteit in zakformaat, de Smart. Valt dit spartaansere en ludiekere, maar ook 2,5 keer minder dure vehikel te overwegen?

Wie elektrische stadsauto zegt, kan niet om de Smart Fortwo Electric Drive heen. De definitieve versie laat weliswaar nog even op zich wachten, maar dat heeft ons niet tegengehouden: wij kropen nu al achter het stuurwiel van de tweede generatie van de Electric Drive, de 41 pk (30 kW) en 120 Nm sterke ‘ed II’, waarvan de fabriek van Hambach in Lotharingen 2.000 exemplaren gebouwd heeft. De productie van deze beperkte oplage werd gespreid over 24 maanden en volgde op de positieve ervaring die het merk opdeed met de honderd elektrische Smarts van de eerste generatie, die zes jaar geleden in Londen werden losgelaten.

De Smart Electric Drive (ook wel ‘ed’ genoemd) ontgroeide het prototypestadium omdat het merk een grootschalige test in een ‘natuurlijke’ omgeving wilde uitrollen, met bepaalde targetgroepen (zowel particulieren als bedrijven) als aangeduide of vrijwillige testrijders. Die laatsten konden een Fortwo ed II in leasing nemen voor 700 euro per maand. Onlangs heeft deze beperkte reeks de productiefakkel overgedragen aan de Fortwo ed III (75 pk, 55 kW, 130 Nm).

Zijn naam zegt het helemaal: de Fortwo is een tweezitter. Dat kenmerk heeft hij gemeen met de nieuwe Renault Twizy, al zit je hier niet zij aan zij zoals bij de Smart, maar in tandem, zoals bij een motor of een scooter. Of zoals bij wijlen de C1, een volledig overkapte tweewieler waarbij de passagier ‘buiten’ zat en waarin de bestuurder zich moest vastgespen. Een wat vreemd concept overigens, vooral voor mensen die geen rijervaring met motorfietsen hebben. Dat de Renault op vier wielen staat, is dan ook een voordeel van formaat…

In dit artikel : Smart, Smart Fortwo , Renault, Renault Twizy

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker