Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / De Grote Prijs van Saoudi-Arabië door de ogen van onze F1-specialist

Geschreven door Klaas Janssens op 28-03-2022

Wat heeft onze F1-specialist onthouden van de Grote Prijs van Saoudi-Arabië, de tweede race van het Formule 1-seizoen?

Inleiding

Vorige week scoorde Ferrari een onverwachte 1-2 in Bahrein, waar de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen gereden werd. De Scuderia kreeg enkel weerwerk van Red Bull, maar technische problemen nekten zowel wereldkampioen Max Verstappen als teammaat Sergio Perez. En daar kon vooral Mercedes van profiteren. Verder viel vooral de slappe prestatie van McLaren op; zowel Lando Norris als Daniel Ricciardo werden veroordeeld tot gevechten in de achterhoede.

LEES OOK De tops en flops van de GP van Bahrein

Wedstrijdsamenvatting

Niet Max Verstappen, maar Red Bull-ploegmakker Sergio Perez ging met de pole aan de haal. Voor beide Ferrari-boys, die sneller waren dan de Nederlandse wereldkampioen. Het was de eerste pole voor de Mexicaan, die in Saoudi-Arabië zijn 215e F1-wedstrijd beslechtte. Hij schoot ook als eerste uit de startblokken en bouwde snel een voorsprong op, maar een Safety Car-periode duwde Checo terug naar een vierde plek. Charles Leclerc nam de leiding over, maar kreeg Max Verstappen achter zich aan. Na een stevig, maar eerlijk duel moest de Monegask zijn meerdere erkennen in de Nederlander. Hij blijft wel eerste in de stand voor het Wereldkampioenschap Formule 1.

Max Verstappen

Uitslag GP Saoudi-Arabië

  1. Max VERSTAPPEN (Red Bull)
  2. Charles LECLERC (Ferrari)
  3. Carlos Sainz (Ferrari)
  4. Sergio PEREZ (Red Bull)
  5. George RUSSELL (Mercedes)

Stand Wereldkampioenschap

  1. Charles LECLERC: 45 punten
  2. Carlos SAINZ: 33
  3. Max VERSTAPPEN: 25
  4. George RUSSELL: 22
  5. Lewis HAMILTON: 16

Tops

Max Verstappen kwalificeerde zich pas als vierde, na zijn ploegmaat en de twee Ferrari's. Toch wist de Nederlander naar de overwinning te rijden. Aanvankelijk leek hij niet over de snelheid beschikken om Sergio Perez en Charles Leclerc te kunnen verschalken, tot de Safety Car het een en het ander door elkaar schudde. In de slotrondes leverde hij een pittig duel met Leclerc, dat Verstappen won door de hogere topsnelheid van zijn Red Bull. Een opsteker na de vorige race.

De Scuderia Ferrari bevestigt al het goede dat ze de eerste race van het seizoen reeds lieten zien. Ze lieten de pole en de overwinning liggen, maar waren alweer erg competitief. Charles Leclerc en Carlos Sainz verlaten Saoudi-Arabië als nummer 1 en 2 in de stand voor het wereldkampioenschap.

George Russell beschikt niet over de Mercedes waarop hij hoopte, maar de ambitieuze Brit blijft wel nuttige punten verzamelen. Hij kwalificeerde zich uitstekend en reed een solide race, wat niet gezegd kan worden van de zevenvoudige wereldkampioen in de andere Mercedes-bolide.

Kevin Magnussen blijft verbazen. De Deense Haas-rijder kwalificeerde uitstekend en eindigde de wedstrijd opnieuw in de punten, waardoor hij nu 12 punten telt. Dat zijn er 12 punten meer dan zijn team in 2021 verzamelde.

Flops

Materiaalpech. De nieuwe generatie F1-wagens kampt nog met een heleboel kinderziektes, zo blijkt alweer. Vorige week kreeg vooral Honda een slecht rapport, nu moesten er ook wagens met een Renault- (Fernando Alonso), een Mercedes- (Daniel Ricciardo) en een Ferrari-motor (Valterri Bottas) naar de kant. 

Maar ze zijn wel bijzonder sterk, die nieuwe generatie F1-wagens. Vraag dat maar aan Mick Schumacher, die er bijzonder hard in de muur knalde tijdens de kwalificaties. Na een medische check-up werd hij fit gevonden op te racen op zondag, maar Haas beschikte niet over voldoende wisselstukken om zijn gecrashte wagen op tijd te maken.

Nicolas Latifi heeft het erg moeilijk. Op zoek naar snelheid moet de Canadees risico's nemen, risico's die zowel tijdens de kwalificaties als tijdens de race in een crash resulteerden. Niet goed voor het vertrouwen van het Williams-team. En niet goed voor het zelfvertrouwen van de wat sukkelende rijder.

Dat Lewis Hamilton niets van zijn honger verloren heeft, zag je tijdens de race. De Brit zette geen wiel verkeerd en maximaliseerde de mogelijkheden van zijn Mercedes. Maar een bijzonder slechte kwalificatie maakte het de zevenvoudige wereldkampioen erg moeilijk om punten te maken. Als je dan pech hebt met de Safety Car moet zelfs Hamilton blij zijn met dat ene puntje dat hij overhoudt aan zijn tiende plek. Dat Russell wel presteerde, moet ook Hamilton gezien hebben...

Lewis Hamilton

Conclusie

Charles Leclerc en Max Verstappen hebben er weer een leuk kijkstuk van gemaakt. Over een ronde zijn hun wagens momenteel zowat even snel, alleen doen ze dat op een andere manier. De Scuderia is beter in de trage bochten en bij het uitaccelereren, de Red Bull-machines presteren beter in de snelle secties en beschikken over een hogere topsnelheid. We kijken dan ook uit naar nieuw duel op 10 april, wanneer dan Grote Prijs van Australië gereden wordt. Ver weg van de terroristische aanvallen op een steenworp van Jeddah, waar de Grote Prijs van Saoudi-Arabië doorging.

 

 

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten