Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / Voorbeschouwing: 24 Uur van Spa 2023

Geschreven door Hans Dierckx op 30-06-2023

Alles wat je moet weten om de 75ste editie van de 24 Uur van Spa te kunnen volgen.

De 24 Uur van Spa valt dit jaar een maand vroeger dan gewoonlijk, omdat de Grote Prijs Formule 1 de vaste datum middenin de zomervakantie heeft ingepalmd. Daardoor zal de grootste GT3-race ter wereld iets minder nachtelijke uren kennen dan gewoonlijk, maar verder verandert er weinig.

Zo'n 70 auto's nemen de start op zaterdagnamiddag 1 juli. Een etmaal later weten we wie Jules Gounon, Daniel Juncadella en Raffaele Marciello opvolgt op de erelijst, het trio dat vorige zomer de snelste was in een Mercedes-AMG GT3 Evo (foto).

Wat is er nieuw?

Alle auto's zijn gebouwd volgens dezelfde GT3-reglementen, met een Balance of Performance om de verschillen uit te vlakken. Toch is het aantal categorieën dit jaar opgetrokken tot 5, waarbij het verschil zit in de samenstelling van de rijderstrio's of -kwartetten.

De hoogste klasse, waaruit wellicht de winnaar zal komen, is de Pro-categorie, bestaande uit 3 rijders van het hoogste niveau. Vervolgens is er de Gold Cup, Silver Cup, Bronze Cup en Pro-Am Cup, elk met een andere mix van rijderscategorieën.

Nieuw is daarnaast de safety car-procedure. Net als in de 24 Uur van Le Mans dit jaar mogen auto's die in het pelotonnetje voor de leider in het categorie rijden het veld inhalen om een ronde goed te maken en achteraan aan te sluiten in hun klasse.

De favorieten?

Dat is elk jaar koffiedik kijken. Zoals in elke etmaalrace ligt de sleutel tot succes in een foutloze race, slimme pitstopstrategie, veel stuurvaardigheid en een stevige dosis geluk.

De kwalificatiesessies bieden geen houvast, gezien regen roet in het eten gooide tijdens de laatste sessie voor de Super Pole, waaraan veel toppers dan ook niet konden deelnemen.

Voor wat het echter waard is: de Porsche 911 GT3 R van Huber Motorsport (Antaras Au, Tim Heinemann, Jannes Fittje en Matteo Cairoli, zie foto) start als eerste op zaterdag.

Met onder andere Kévin Estre, Antonio Fuoco, Earl Bamber, Christopher Mies en andere staat de wereldtop aan GT-rijders aan de start. De volledige deelnemerslijst vind je hier.

De Belgen?

Met Maxime Martin (links op de foto, met teammaat Valentino Rossi) en Laurens Vanthoor staan er 2 landgenoten aan de start die de 24 Uur van Spa al eerder wonnen. Zij rijden respectievelijk in een BMW M4 en een Porsche 911 in de hoogste klasse, en maken andermaal een goede kans. Dries Vanthoor, ook in een BMW van WRT, samen met Charles Weerts, behoort eveneens tot de favorieten.

Andere landgenoten om in de gaten te houden: Ulysse De Pauw (Ferrari 296), Sarah Bovy (Lamborghini Huracan), Gilles Magnus en Frédéric Vervisch (samen in een Audi R8) en Maxime Soulet (Audi R8).

Ter plaatse kijken?

Zeker doen. Een biljet heb je vanaf 47 euro.

Wees voorbereid op verkeersdrukte in de omgeving in de uren voor de start. En een regenjas of paraplu zijn op Spa-Francorchamps nooit overbodig om bij de hand te houden.

Of vanop afstand?

De 24 Uur van Spa 2023 start op zaterdag 1 juli om 16.30u. Kijken kan gratis op het Youtube-kanaal van de GT World Challenge, met commentaar in verschillende talen naar keuze (niet in het Nederlands).

 

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten