Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Blog / Klein vandalisme, vervelende gevolgen

Geschreven door Olivier Duquesne op 19-10-2021

Een willekeurige zondagochtend. Na het aanzetten van de achterruitwisser hoor ik een krassend geluid. De ruitenwisser blijkt verdwenen! Gestolen door een of andere feestganger... Het is het begin van een lange zoektocht.

Het feit dat je achterruitwisser verdwenen is, betekent op zich niet dat je niet kunt rijden. Het vermindert echter wel het zicht in je achteruitkijkspiegel bij regenachtig of winters weer. Geen ramp zou je denken, maak gewoon maandagochtend een ommetje langs een gespecialiseerde auto-onderdelenzaak om een nieuw exemplaar te kopen. Bovendien is het een van de weinige onderdelen die geen fortuin kosten.

Geen referentie

Na een herfstige zondag zonder zicht naar achteren zal die zoektocht naar een nieuwe wisser echter leiden tot vreemde ontdekkingen. Eerste verrassing: het (recente) model is niet terug te vinden in de lijst die aan het rek met de ruitenwissers bengelt. Een snelle blik op het internet levert echter een referentienummer op van een bekend merk. Super! De winkelbediende gaat op zoek. Binnen 5 minuutjes kan ik na het betalen van een tiental euro's mijn nieuwe ruitenwisser installeren... dacht ik tenminste. Mis, poes!

Te recent

De referentie is namelijk niet te vinden. Wel het nummer net ervoor en net erna, maar niet het nummer dat ik zoek. Het antwoord van de verkoper, nadat ik hem zeg voor welke auto het is – een erg populair model van een mainstreamconstructeur van ergens halverwege 2020: "Ja, maar die auto is te recent, dat hebben wij niet in voorraad"! Meer dan een jaar oud en te recent…? Ik waag mijn kans in een andere onderdelenshop, en zelfs in een derde, net over de grens. Overal hetzelfde verdict, zelfs na een telefoontje naar een vriend die 'in het milieu zit': niet te vinden. Waarom hebben ze een dergelijk onderdeel niet op voorraad zodra een model wordt gelanceerd?

Bij de dealer

Niet erg, ik probeer het eens bij de dealer, in de hoop dat de prijs van het kleinood daar zal meevallen. Maar als het moet, dan moet het. Verrassend genoeg vraagt men mij daar het chassisnummer van de auto. Voor gewoon een ruitenwisser! De magazijnier ziet een gedetailleerde schets van heel het ruitenwissersysteem op zijn scherm verschijnen en noteert het referentienummer van de wisser, waarna hij verdwijnt in het magazijn… Ondertussen maak ik me de bedenking dat we hem het nummer wel hadden kunnen geven dat we op internet hadden gevonden. Alleen gebruikt de constructeur natuurlijk een andere referentie… Maar dan komt de beste man terug met slecht nieuws: "Die hebben we niet in voorraad, we zullen hem moeten bestellen." En bij een andere dealer van de groep? Hij zoekt even in zijn computer: "Nee, nergens, zelfs niet bij de invoerder." Lichtjes sarcastisch antwoord ik: "Ik wist niet dat er halfgeleiders in ruitenwisserbladen zitten...!"

Heilige graal

Die achterruitwisser lijkt ondertussen wel de heilige graal. Tenminste in de echte wereld, want op het internet kun je makkelijk een exemplaar vinden dat dan binnen 3 tot 7 dagen aan huis wordt bezorgd. Een klein geval van vandalisme heeft geresulteerd in tijdverlies, ergernis en teleurstelling. En nogmaals: het gaat hier maar om een achterruitwisser. Was het een voorruitwisser geweest, dan was ik niet alleen veroordeeld geweest tot een zondag als voetganger of fietser, maar bij gebrek aan beschikbaarheid in de winkel zou dat ook de volgende dagen het geval geweest zijn. Hoe komt dat? Door een gebrek aan anticipatie bij het beheer van de voorraad? Aan een samenloop van omstandigheden? Als die wisser binnen enkele dagen niet in de brievenbus valt, zit er straks misschien nog niks anders op dan op zoek te gaan naar eenzelfde argeloos geparkeerde auto om dezelfde methode toe te passen als die vandaal van zaterdagnacht...

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten