Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Economie / Aardolietekort in 2020?

Geschreven door Olivier Duquesne op 08-03-2017

Het Internationale Energieagentschap (IEA) waarschuwt dat als er niet snel wordt geïnvesteerd in prospectie, we over 3 jaar met een aardolietekort zitten. De vraag naar het zwarte goud neemt namelijk niet af.

Het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft een waarschuwing gegeven: aan het huidige productieniveau lopen we het risico op een aardolietekort tegen 2020. Want hoewel hernieuwbare energiebronnen toenemen, zijn we nog niet klaar om de aardolie volledig te vervangen. Die dient namelijk niet enkel voor voertuigen. Het zwarte goud wordt ook nog volop gebruikt voor verwarming, heel wat andere transportsystemen, thermische centrales op olie, bepaalde apparaten en als grondstof voor heel wat materialen. Er is kortom veel vraag naar en die zou nog toenemen in de komende 5 jaar. Het IEA meent dat in 2040 nog steeds 20 procent van de wereldwijde energiebehoefte door aardolie zal worden ingevuld.

Gevaar voor tekort

De afgelopen drie jaar hebben de grote olieproducenten hun investeringen en prospectie sterk verminderd. Voor 2020 staat niets in de planning. Als de productie niet verhoogt en geen nieuwe aardoliebronnen worden gevonden, stevenen we binnen drie jaar af op een tekort. Het risico op een te laag aanbod voor een sterke vraag zal de brandstofprijzen onvermijdelijk uit de pan doen swingen. En ze zullen hoog genoeg moeten blijven om de investeringen in prospectie rendabel te maken. Dat betekent dat als we een nieuwe oliecrisis willen vermijden, de prijs van de brandstoffen nu omhoog moet, zodat het aanbod kan worden vergroot. Tenzij we de vraag kunnen doen dalen…

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten