Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / “Batterijwedloop”: oude Europese mijnen heropenen

Geschreven door Jean-François Christiaens op 05-04-2018

Zweden wil een oude mijn heropenen om er weer grafiet te gaan ontginnen. En dat zal in Europa nog veel vaker gaan gebeuren om de vele nieuwe batterijfabrieken te kunnen bevoorraden.

In het licht van de golf van elektrische auto’s die eraan zit te komen begint de industrie zich stilaan klaar te maken om de nodige grondstoffen te kunnen leveren die nodig zijn bij de constructie van batterijen. En dat gebeurt niet enkel in China, Afrika of Zuid-Amerika, waar vandaag het grootste deel van de grondstoffen vandaan komt. Ook Europa zou een paar van zijn oude mijnsites weer kunnen zien opengaan. Automotive News meldt bijvoorbeeld dat het Canadese bedrijf Leading Edge Materials een oude, in 2001 opgedoekte grafietmijn in het Zweedse Woxna heeft opgekocht om ze weer te gaan gebruiken.

Lithium, kobalt enzovoort

Het bedrijf zou ook bestuderen of het mogelijk is om lithium te delven op een tweede site niet zo ver van Woxna. Maar volgens onze collega’s van Automotive News willen ze ook lithium gaan ontginnen in Finland, naast allerlei vergelijkbare projecten in Engeland, Portugal en Servië. Die mijnen moeten dan de bevoorrading verzorgen van de vele batterijfabrieken die nu worden gebouwd in Europa, zowel in Polen, Duitsland als Zweden, zodat het Oude Continent minder afhankelijk is van de Chinese of Amerikaanse specialisten die op dit moment de markt domineren.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten