Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Zweedse batterijfabriek als antwoord op Tesla

Geschreven door Olivier Duquesne op 26-10-2017

Northvolt bouwt in Zweden de grootste fabriek in Europa voor batterijen van elektrische auto’s. Die wordt ingeplant in de buurt van nikkel-, kobalt-, lithium- en grafietmijnen.

De start-up Northvolt wil Tesla in Europa gaan beconcurreren op het vlak van batterijproductie. De fabriek zal werk geven aan 2.000 tot 2.500 mensen en wordt strategisch ingeplant in Skellefteå, in het noorden van het land. Via de Botnische Golf heeft deze stad met 70.000 inwoners toegang tot de Baltische Zee. Maar ze ligt vooral vlakbij ontginningsplaatsen voor belangrijke grondstoffen: kobalt, grafiet, lithium en nikkel.

Vanaf 2018

De fabriek zou al in het tweede semester van 2018 lithium-ioncellen gaan maken en tussen 2020 en 2023 zijn maximale capaciteit bereiken. Tegen dan zullen er batterijen worden gebouwd met een totaalcapaciteit van 32 GWh per jaar. Iets zuidelijker, in Västerås, gaat Northvolt bovendien een onderzoekscentrum installeren. Daar is namelijk een van zijn partners gevestigd, de Zweeds-Zwitserse groep ABB. Deze nieuwe fabriek en R&D-centrum vergen een investering van 4 miljard euro, gespreid over 6 jaar. Het project krijgt steun van de Zweedse regering. Aan het hoofd staat niemand minder dan Peter Carlsson, voormalig aankoopdirecteur van Tesla.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten