Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Tesla boekt voor het eerst jaarwinst in 2020

Geschreven door Yeelen Möller op 29-01-2021

Ondanks de Covid-19-pandemie heeft Tesla voor het eerst winst geboekt over het hele jaar 2020, al leunt de constructeur nog veel op de verkoop van zijn CO2-credits om dat positieve resultaat te behalen.

Tesla heeft eerder al meerdere keren winst geboekt binnen een kwartaal, maar 18 jaar na de oprichting van het bedrijf is Elon Musk en co. er eindelijk in geslaagd om een heel jaar af te sluiten met zwarte cijfers. Na een verlies van 862 miljoen dollar in 2019 (nu ongeveer 712 miljoen euro), was 2020 goed voor een winst van 721 miljoen dollar (595 miljoen euro) op een totale omzet van 31,5 miljard dollar (26 miljoen euro). En het had nog meer kunnen zijn, want in het vierde kwartaal ging er maar liefst 267 miljoen dollar (220 miljoen euro) aan aandelen naar Musk, als deel van de afspraak tussen de CEO en zijn bedrijf als er bepaalde doelstellingen op de beurs werden gehaald.

CO2-credits

Zoals bekend is de beurskoers van Tesla spectaculair gestegen afgelopen jaar, waardoor Musk recht heeft op zijn beloning. Verder heeft Tesla het grootste deel van zijn winst te danken aan de verkoop van CO2-credits aan de Europese constructeurs die hun EU-doelstellingen niet kunnen halen. De verkoop van die kredieten bracht de Amerikaanse EV-constructeur 401 miljoen dollar (331 miljoen euro) op. Dat is positief op korte termijn, maar Tesla zou meer winst moeten halen uit de verkoop van zijn wagens en software om op lange termijn ook rendabel te blijven. Daarvoor rekent het merk op zijn nieuwe fabrieken in Duitsland en Texas, terwijl de Gigafactory in Shanghai ook wordt uitgebreid in 2021.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten