Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Steden met de meeste files wereldwijd: Brussel op de 14e plaats in 2022

Geschreven door Olivier Duquesne op 21-02-2023

Volgens de verkeersbarometer van TomTom staat Brussel op de 14e plaats in de lijst van 389 steden wereldwijd met de meeste files. De trend is dat de files toenemen. Londen voert het klassement aan.

Door gegevens van de gebruikers van zijn realtime navigatiediensten te analyseren stelt het Nederlandse bedrijf TomTom jaarlijks een barometer van de files wereldwijd op. In 2022 was Londen volgens deze verkeersindex de stad met de meeste files ter wereld. In de Britse hoofdstad, inclusief de voorsteden, is de reistijd zelfs toegenomen. Zo is de gemiddelde tijd om 10 km af te leggen – 36 min 20 s – met 1 min 50 s toegenomen. De gemiddelde snelheid tijdens de spits bedraagt 14 km/u (inclusief snelwegen) en de cumulatieve vertraging bedraagt 325 uur per jaar. Op de tweede plaats staat Bangalore in India, met een gemiddelde van 29 min 10 s (+ 40 s). Vervolgens komt Dublin in Ierland, waar je gemiddeld 28 min 30 s doet over 10 km (+ 1 min 40 s). De top 5 wordt vervolledigd door Sapporo in Japan en Milaan in Italië. Merk op dat Russische steden niet langer in deze ranglijst zijn opgenomen, maar dat Moskou vóór 2022 vaak in de top 5 stond.

Brussel in top 15

In Brussel, dat volgens TomTom op de 14e plaats staat, duurt het gemiddeld 25 min 30 s om 10 km af te leggen, met een gemiddelde snelheid van 20 km/u. Dat is een toename van 50 seconden. Elk jaar verliezen pendelaars 236 uur in de Brusselse files. De situatie in Brussel is aanzienlijk verslechterd: in 2019 in 2019 stond Brussel op de 39e plaats in deze weinig flatterende rangschikking. Nochtans was de barometer van Inrix was echter optimistischer voor Brussel. De andere Belgische steden in deze barometer zijn Antwerpen, 185e wereldwijd met 14 min 40 s (+ 40 s), en Luik, 198e met 14 min 20 s (+ 10 s). Daarna volgen Gent (308e), Charleroi (331e), Brugge (341e), Namen (351e), Bergen (352e), Leuven (358e) en Kortrijk (359e). Alleen Gent en Leuven zagen hun files (een beetje) afnemen.

En bij de buren?

In deze rangschikking staan twee steden van onze buurlanden boven Brussel: Londen (onvermijdelijk op de 1e plaats wereldwijd) en Parijs (11e in de wereldbarometer). Achter onze Belgische hoofdstad vinden we Hamburg (23e) en Bordeaux (28e). Keulen staat pas op de 74e plaats, Rijssel op de 243e. De 253e plaats is voor Luxemburg en de 260e voor Rotterdam. De minst drukke stad in deze ranglijst is het Nederlandse Almere (389e plaats), met een gemiddelde snelheid van 67 km/u tijdens de spits. Eén ding is zeker: de situatie is weer terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Relatief belang

Het einde van de reisbeperkingen als gevolg van de coronacrisis had een gelegenheid kunnen zijn om onze verplaatsingsgewoontes te herzien. Ondanks de opkomst van telewerken, mobiliteitsplannen allerhande, gedragsveranderingen door een toenemend milieubewustzijn en tolheffing (in Londen) is de situatie in 2022 niet noodzakelijk overal beter dan in 2019. In sommige gevallen is ze zelfs veel slechter geworden. Deze gegevens moeten echter gerelativeerd worden. De resultaten van de barometers van TomTom en Inrix staan soms haaks op elkaar. Hun cijfers zijn afhankelijk van de meet- en rekenmethode. Maar het is duidelijk dat verkeers- en mobiliteitsmanagement een complexe discipline blijft.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten