Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Korte tests / Review Tesla Model Y RWD Long Range (2024)

Geschreven door Klaas Janssens op

De achterwielaangedreven Tesla Model Y krijgt een Long Range-variant met een rijbereik van 600 kilometer. AutoGids doet de test.

Op zoek naar de ideale Model Y breidt Tesla het gamma uit met een variant die een enkele motor en dus achterwielaandrijving combineert met het grotere batterijpakket van de AWD Long Range. Aan het bijzonder succesvolle basisrecept van de elektrische crossover wordt niet geraakt. Nog niet, want er staat een update aan te komen die zich spiegelt aan de vernieuwde Model 3.

Denk aan het schrappen van de hendels aan het stuur, waardoor je de richtingaanwijzers met een knop op het stuur moet bedienen en je Drive of Reverse moet selecteren door over de linkerkant van het centrale scherm te vegen. Niet meteen het soort aanpassingen waar we naar uitkijken, al went die uitgepuurde bedieningslogica uiteindelijk wel.

Enkele jaren geleden vonden we die centrale interface met gigantisch aanraakdisplay ook nog erg gewaagd, vandaag geldt deze toepassing als de algemene norm waarop het gros van de rivaliserende constructeurs zich gefrustreerd de tanden stukbijt. Dat gevoel blijft je bekruipen wanneer je met een Model Y onderweg bent: het is toch bijzonder goed gedaan.

Specs en prestaties Tesla Model Y RWD Long Range

De Tesla Model Y RWD Long Range gebruikt een elektromodule die 340 pk en 450 Nm op de achterwielen zet, zodat de sprint van 0 naar 100 km/u amper 5,9 seconden vraagt en de topsnelheid toch 217 km/u bedraagt. Het accupakket beschikt over een nettocapaciteit van ongeveer 75 kWh – een schatting, want de Amerikaanse EV-constructeur communiceert niet over de grootte van de batterijen.

Rijbereik en laden Tesla Model Y RWD Long Range

Dat levert een WLTP-rijbereik van 600 kilometer op, een winst van nog eens 67 kilometer in vergelijking met de vierwielaangedreven Long Range. Breng ook het uitgebreide Supercharger-netwerk in rekening, waar deze Model Y kan snelladen met 250 kW, en je krijgt een elektrische auto die zowat elke vorm van range anxiety genadeloos de kop indrukt.

Review Tesla Model Y RWD Long Range (2024)

Niet alleen op papier trouwens, maar ook in de praktijk: tijdens onze testweek noteerden we een gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 17 kWh/100 km, zodat de daadwerkelijke actieradius rond de 500 kilometer schommelde. Ter vergelijking: de RWD Standard Range bleef tijdens onze jongste testen op een effectief rijbereik van ongeveer 375 kilometer steken (en kan snelladen met ‘maar’ maximaal 170 kW).

Verdict Tesla Model Y RWD Long Range

De achterwielaangedreven Long Range zegent de algemene kwaliteiten van de Tesla Model Y met een groter rijbereik en snellere laadtijden, zodat je niet voortdurend bezig hoeft te zijn met je volgende laadsessie. De meerprijs van 4.000 euro ten opzichte van de RWD Standard Range lijkt dan ook gerechtvaardigd, toch als je niet over een thuisinstallatie beschikt en geen Supercharger-punt in de buurt hebt liggen.

 

Verwante testen

In dit artikel : Tesla, Tesla Model y

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker