Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Nieuwe Tesla Model Y gelekt: de Model 3 achterna

Geschreven door Klaas Janssens op 10-01-2024

Nu de Highland-verse van de Model 3 gelanceerd is, maakt Tesla zich op voor de Juniper-update van de Model Y. En dankzij een gelekt Instagram-beeld weten we ook hoe die elektrische SUV eruit zal gaan zien.

Onder de Highland-noemer presenteerde Tesla de vernieuwde Model 3, in de loop van 2024 volgt de facelfit van de technisch nauw verwante Model Y. De updates zullen dan ook grotendeels parallel lopen. Zoals je op de gelekte, ergens in China geschoten foto kan zien, verandert er niet zo gek veel aan het koetswerk.

LEES OOK Highland-update van de Tesla Model 3 getest!

Op de achterzijde van de nieuwe Tesla Model Y zie je de vereenvoudigde, C-vormige lichtblokken die we eerder tegenkwamen op de Model 3, de koplampen (die je ziet in de spiegel) zijn wel wat minder slank. We verwachten ook een verbeterde stroomlijn voor een nog betere energie-efficiëntie.

Kijk mama, zonder hendels

Als de zogeheten Juniper-update van de Tesla Model Y ook binnenin in de voetsporen van de gefacelifte Model 3 blijft lopen, dan ondergaat vooral het interieur een gedaanteverwisseling. De hendels aan het stuur verdwijnen, zelfs de richtingaanwijzers bedien je voortaan met een knop op het stuur. Het interieur zal ook wat mooier ogen: de gebruikte materialen zijn wat hoogstaander en de nieuwe, rondom standaard verwarmde stoelen (vooraan zijn ze nu ook geventileerd) bieden meer comfort.

LEES OOK Wat zijn de meest en wat de minst betrouwbare EV's?

Net zoals in de vernieuwde Model 3 verwachten we ons ook een instelbare omgevingsverlichting, een herwerkte middenconsole met een inductielader voor twee smartphones, een opgewaardeerd geluidssysteem en een geoptimaliseerde geluiddemping. De passagiers op de achterbank kijken voortaan naar een nieuw scherm van 8 inch, dat zich tussen de voorste zetels situeert.

Specificaties en rijbereik

Het koetswerk van de vernieuwde Tesla Model Y wint aan stijfheid, wat er samen met de nieuwe onderstelset-up voor moet zorgen dat de elektrische SUV wat strakker rijdt zonder aan comfort te moeten inboeten. Aan de aandrijflijn wordt nauwelijks geraakt, al geraakt de Tesla Model Y voortaan wel wat verder op een batterijlading.  In een eerste fase hebben we het dan over de RWD en over de AWD, later volgt de krachtigere Performance.

LEES OOK In duel: Skoda Enyaq vs Tesla Model Y

De lancering van de nieuwe Tesla Model Y staat op de plannig voor de zomer van 2024, maar het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de eerste Europese exemparen beschikbaar zullen zijn.

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten