Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Blog / Wie is wie op de redactie – Olivier Duquesne

Geschreven door Olivier Duquesne op 15-04-2020

We profiteren van de semi-lockdown om je ons redactieteam nader voor te stellen. Vandaag is het de beurt aan Olivier Duquesne om een rondje vragen te beantwoorden, ongefilterd en zonder taboes.

  • Naam: Duquesne
  • Voornaam: Olivier
  • Geboortedatum: 12/10/1971
  • Functie op de redactie: journalist

Wanneer is je passie voor auto’s begonnen?

“Al sinds mijn vroege kindertijd speelde ik met Matchbox- en Majorette-miniatuurtjes, later ook met Lego-auto’s en met elektronische racecircuits. Daarnaast gebruikte ik alles wat rond was, als stuurwiel...”

Wanneer heb je AutoGids/Moniteur Automobile/AutoWereld leren kennen?

“In de jaren tachtig, ik kocht toen een Moniteur met mijn eigen zakgeld. Het was het tijdperk van de Peugeot 205 Turbo 16 die ik zo vaak zag op TF1 op zondagochtend.”

Wat is je droomjob, in de autosector (behalve journalist) of daarbuiten?

“Astronaut. Ik ben eventjes in de buurt kunnen komen toen ik voor een reportage een paraboolvlucht mocht maken met de ESA. Ik heb toen een gewichtsloze toestand mogen ervaren. Voorafgaand werd ik ook onderworpen aan enkele tests die de piloten van de luchtmacht moeten afwerken.”

Waar was je graag stagiair geweest?

“Bij de NASA, of bij Arianespace (het Franse bedrijf achter de Arianerakketten, red.). Neen, serieus nu: ik heb stage mogen lopen bij de televisie, waar ik zelfs een kleine liverubriek had. Veel beter dan dat wordt het niet.”

Welke twee auto’s moeten er zeker in je ideale garage staan?

“Een Aston Martin Vantage Roadster als sensatiekar voor ritjes alleen of met z’n tweeën. En een VW Multivan om met het hele gezin Europa te doorkruisen. Da’s mijn ultieme droom: een rondrit door heel het continent, over de Noordkaap tot Tarifa in het zuiden.”

Welke zijn je favoriete wegen om te rijden?

“De Alpen, met zijn kronkelige wegen die uitkijken op adembenemende landschappen. Puur genieten... En nog meer als er sneeuw ligt, ook al zijn de meeste cols dan jammer genoeg afgesloten.”

Wie zijn je ‘helden’ uit de automotive geschiedenis?

“Ayrton Senna. Die dodelijke crash op Imola, ik was er kapot van. Eigenlijk waren dat fantastische jaren in de F1, met namen als Mansell, Piquet, Prost en onze Thierry Boutsen.”

Welke auto vind je maar saai?

“Zonder twijfelen de coupé-SUV’s. Dat soort auto’s is noch praktisch noch verfijnd. Ze hebben geen karakter, tenzij dan dat ze protserig zijn.”

Wat is je favoriete ‘lelijke’ auto?

“De AMC Pacer, bestuurd door Sabrina Duncan (een rol van Kate Jackson, red.) in de tv-reeks Charlie’s Angels. Al is dat eerder uit nostalgie voor de tv-reeks dan voor de auto op zichzelf dus.”

En je favoriete film- of tv-auto?

“De Ferrari 308 GTS van Magnum. Zalig gewoon, die begingeneriek met auto én helikopter. In een 308 GTS heb ik nooit kunnen zitten, maar ik heb wel al met een helikopter meegevlogen en al eens met een 348 GTS gereden. Ik ben er dus bijna...”

Wat ergert je in het huidige autolandschap?

“De bediening van klimaatregeling en radio via het touchscreen. Een echte ramp; knoppen zijn zoveel handiger. Voor alle andere menu’s oké, daar wil ik dat nog wel door de vingers zien.”

Noem iets erg ongebruikelijks dat je al hebt gedaan (autogerelateerd)?

“Met een Zenvo rijden tijdens een korte test in Denemarken. Meteen de krachtigste (en duurste) auto die ik ooit in handen kreeg. Wat een monster – pure adrenaline!”

Als Marty McFly zijn DeLorean voor je programmeert voor een ritje, waar zou je dan terecht willen komen?

“Op de maan in de jaren zeventig – als ik de DeLorean een beetje mag omvormen tot Lunar Rover – om er in de sporen te treden van John Young, de Amerikaanse astronaut die op de maan kon rijden.”

Wat als je morgen Euromillions wint…?

“Dan heb ik eerst een loods nodig voor mijn collectie auto’s van vroeger en nu. En dat zou dan net zo goed een full option minibus zijn om er met het gezin opuit te kunnen trekken, als een Ford T. En natuurlijk zouden een dikke Duitse berline of een Porsche 911 evenmin mogen ontbreken.”

Voor welke collector’s auto is nú het moment om hem te kopen?

“Een Jaguar XK120. Omdat ik er één heb gehad als miniatuur in mijn kinderjaren. En omdat zijn geschiedenis verbonden is met een snelheidsrecord in België. En natuurlijk ook omdat het gewoon een schitterende auto is.”

 
Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten