Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Blog / Wie is wie op de redactie – Vincent Joye

We profiteren van de semi-lockdown om u ons redactieteam nader voor te stellen. Vandaag is het de beurt aan Vincent Joye om een rondje vragen te beantwoorden, ongefilterd en zonder taboes.

  • Naam: Joye
  • Voornaam: Vincent
  • Geboortedatum: 09/09/1976
  • Functie op de redactie: Redactiedirecteur
  • Sociale Media : Instagram

Wanneer is je passie voor auto’s begonnen?

“Als kind leefde ik voor Majorette- en Matchbox-autootjes, waarmee ik races hield in mijn slaapkamer. Uiteraard was het altijd de goeie – lees: ikzelf – die als eerste over de streep kwam. Later heb ik behoorlijk wat virtuele kilometers afgelegd in Pitstop, op de Commodore 64 (jongens, ik word oud…). Ik heb ook vier jaar bij D’Ieteren gewerkt; daar ben ik helemaal ‘automan’ geworden.”

Wanneer heb je AutoGids/Moniteur Automobile/AutoWereld leren kennen?

“Mijn vader was geen Moniteur-abonnee, maar hij kocht het wel geregeld. Ik bladerde er wel eens in, maar écht lezen was er niet bij: de foto’s van knappe auto’s interesseerden me meer dan de detalis van de tests, aangezien ik toch nog niet met de auto mocht rijden. Het was toen meer om een keer bij weg te dromen.”

Wat is je droomjob, in de autosector (behalve journalist) of daarbuiten?

“Ik heb mijn droomjob al! Maar ik denk dat ik ook graag designer was geweest. De auto van morgen eerst op papier zetten en hem daarna in de showroom kunnen zien, dat moet fantastisch zijn. Nu, ik maak me geen illusies: mijn tekentalent staat op het niveau van dat van mijn zesjarige dochter.”

Waar was je graag stagiair geweest?

“Bij een F1-team. Dat hele teamwerk, gedragen door één man – de piloot – dat moet ongelooflijk zijn. Bovendien ben ik altijd gefascineerd geweest door de snelheid waarmee ze in de Formule 1 banden wisselen of bijtanken – een seconde meer of minder kan het verschil maken. Wat een druk hebben die mannen op hun schouders!”

Welke twee auto’s moeten er zeker in je ideale garage staan?

“Mag ik even lekker politiek incorrect doen? Dan graag een Hummer H1, eentje zoals die van Bobby in de tv-reeks Renegade. Maar helaas, ik heb nog nooit met een Hummer gereden (hint, hint). Daarnaast kies ik voor een Audi R8, genre die van Tony Stark in Iron Man. O ja, beste pr-mensen van Audi, als jullie dit lezen: ook met een R8 heb ik nog nooit gereden...”

Welke zijn je favoriete wegen om te rijden?

“Bochtige wegen over berg en dal, nergens anders is het zo genieten van autorijden. Maar dan wel niet met een automaat; op zulke wegen is het net heerlijk om zelf te kunnen schakelen en met de motor te kunnen spelen.”

Wie zijn je ‘helden’ uit de automotive geschiedenis?

“‘Held’ is veel gezegd, maar ik vind het verhaal van Ferruccio Lamborghini wel geweldig, die niet tevreden was over zijn Ferrari en dan maar besloot om zelf een sportwagen te gaan bouwen. Recenter heeft Elon Musk, de baas van Tesla, een beetje hetzelfde gedaan, maar dan voor de elektrische auto. Je hoeft niet van de mens Elon Musk te houden, maar je kunt niet anders dan erkennen dat hij de hele autosector op zijn kop heeft gezet.”

Welke auto vind je maar saai?

“De mijne, een Tesla Model 3, haha. Versta me niet verkeerd: ik ben gek op die auto, hij is ongelooflijk en avant-gardistisch, maar ik mis vaak het geluid van een motor. Laat me zeggen dat ik 6 dagen op 7 van die auto hou, maar hem die ene dag verwens.”

Wat is je favoriete ‘lelijke’ auto?

“Zonder twijfel de Mazda 121 uit begin jaren negentig, de zogenoemde ‘Bolhoed’. Daar is het potlood van de ontwerpers toch even uitgeschoten, denk ik. Gelukkig is het Mazda-design vandaag de dag een stuk geslaagder te noemen.”

En je favoriete film- of tv-auto?

“Dat zijn er te veel om op te noemen, maar als ik er eentje mag kiezen: de Mercury uit 1950 van Sylvester Stallone in de film Cobra, met zijn coole nummerplaat: Awsom50. Hoe cool is dat?”

Wat vind je vreselijk in moderne auto’s?

“Het aantal opties en accessoires! Het is al een hele uitdaging om de juiste auto te kiezen, en dan nog je weg moeten zoeken in de doolhof aan motorversies, opties en accessoires, dat is pas korvee. Ik snap niet waarom dat zo moeilijk moet zijn. Kijk naar Tesla: 3 motorversies, 5 kleuren voor het koetswerk, 2 voor het interieur en 2 soorten velgen, that’s it. Gelukkig is er nog AutoGids om mensen te helpen die géén Tesla kopen…”

Noem iets erg ongebruikelijks dat je al hebt gedaan (autogerelateerd)?

“Heu, moet ik hier werkelijk alles opbiechten? Dan pas ik autocensuur toe... Ik kan wel zeggen dat ik ooit met de Peugeot 206 van mijn moeder op een Nissan Patrol ben geknald op een steenweg in het holst van de nacht. Ik was onderweg met een kameraad, en die 1.4-benzine, dat trok nogal. Maar mama, de weg lag er uiteraard glad bij he. Die Patrol had trouwens niks. En ik heb met mijn auto ook al eens een boot gestart met startkabels. Het water kwam toen wel héél dichtbij...”

Als Marty McFly zijn DeLorean voor je programmeert voor een ritje, waar zou je dan terecht willen komen?

“Naar de toekomst, geen twijfel mogelijk. Laat ons zeggen een jaar of 50 vooruit; ik wil weten of die vliegende auto ooit werkelijkheid wordt.”

Wat als je morgen Euromillions wint…?

“Dan is het bye bye collega’s, ook al zie ik jullie allemaal graag. Doe me maar een mooi groot huis met een ruime garage om mijn 7 auto’s in kwijt te kunnen – één voor elke dag van de week. Welke al zeker in aanmerking komen? Een Tesla Model S, een Range Rover, een Bugatti Veyron, een Ferrari 488 Pista Spider, een Can-Am Spyder (voor de fun)... en dus een Hummer H1 en Audi R8. En een VW Golf. Neen, dat laatste is een geintje.”

Voor welke collector’s auto is nù het moment om hem te kopen?

“Mag ik er twee noemen? Dan zeker de Jeep Wrangler uit begin jaren negentig. En een Cobra – een echte, geen replica zoals er zoveel rondrijden. Maar die is nu al onbetaalbaar voor mij...”

 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten