Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Autofiscaliteit en brandstofaccijnzen: Belgische Staat wint het groot lot

Geschreven door Olivier Duquesne op 16-11-2018

Op 2 jaar tijd zijn de autofiscale inkomsten van de Belgische Staat met 13,8 procent gestegen. De redenen: de kerngezonde markt, de brandstofaccijnzen en de kilometerheffing voor zware vrachtwagens.

De krant L’Echo bericht dat de Belgische automobielfederatie heeft berekend dat de fiscale inkomsten van de overheid op de automobiel tussen 2010 en 2017 zijn gestegen met 22,5 procent, van 16 naar 19,6 miljard euro. Dat bedrag komt van de BIV en verkeersbelasting, de brandstofaccijnzen, boetes, btw (op de aankoop, herstellingen, onderdelen en brandstof), belastingen op de verzekering, de kilometerheffing voor vrachtwagens enzovoort. Maar de inkomsten zijn vooral gestegen in de twee voorbije jaar: + 13,8 procent tussen 2015 en 2017.

Brandstofaccijnzen

De grootste winst komt van de kilometerheffing voor vrachtwagens (+ 500 miljoen euro), de hogere btw-inkomsten door de gestegen autoverkoop en de brandstofaccijnzen. Die laatste brachten in 2015 nog 4,68 miljard euro op, maar waren in 2017 al goed voor 5,49 miljard. De reden voor die toename zijn dubbel: het aantal gereden kilometers is sterk toegenomen (een teken van een goede economische gezondheid?) en meer mensen kiezen voor benzine in plaats van diesel. Nog te weinig mensen rijden op elektriciteit om die tendens te keren. Maar nu steeds meer consumenten en bedrijven op zoek gaan naar alternatieve oplossingen, zal ook de staat haar autofiscaliteit moeten herdenken als ze haar melkkoe niet wil verliezen… Wat meteen verklaart waarom het idee voor een kilometerheffing bij ons aan het rijpen is.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten