Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Zwitserland introduceert online wegenvignet

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-08-2023

Vanaf 1 augustus 2023 hanteert Zwitserland een elektronisch wegenvignet dat je online kan bestellen. De klassieke klevers die je onderweg kan kopen, blijven evenwel in gebruik.

Je hebt een wegenvignet nodig om gebruik te mogen maken van het Zwitserse snelwegennetwerk. Die vignetten die je achter je voorruit kleeft, kan je onderweg makkelijk vinden en dus kopen. Maar vanaf 1 augustus 2023 zal je ook een elektronisch wegenvignet voor Zwitserland online kunnen bestellen.

Dat doe je op de website van het Federale Bureau voor Douane en Grensbescherming (*) en kost je 40 Zwitserse frank. Dat elektronische wegenvignet wordt gekoppeld aan de nummerplaat van je wagen en blijft 14 maanden geldig. Controles op de geldigheid worden uitgevoerd door camera's.

Wat met de stickers?

De klassieke klever die Zwitserland sinds 1985 gebruikt, blijft voorlopig operationeel. Wellicht gaat het om een overgangsfase die gebruikt wordt om het elektronische wegenvignet te introduceren, eventuele foutjes recht te zetten en massaal te promoten als alternatief voor de sticker.

De online oplossing lijkt aangewezen voor buitenlandse reizigers, want zo hoeven ze niet in de rij te gaan staan en aan te schuiven voor een papieren vignetsticker. Bovendien durven sommige verkooppunten aan de grensovergangen een extra toeslag op die wegenvignetten vragen, waardoor ze nog eens 2 tot 5 euro duurder worden dan de 40 Zwitserse frank die ze sowieso vragen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten