Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vlaanderen / Elektrische auto breekt niet door in Vlaanderen

Geschreven door David Leclercq op 17-08-2018

De Vlaamse regering krijgt maar weinig aanvragen voor de premies waar je recht op hebt bij aanschaf van een zuiver elektrische auto. De verkoopcijfers stellen ook twee jaar na de invoering van deze bonus teleur.

De Vlaamse regering heeft beslist om de premie voor wie een elektrische auto koopt niet terug te schroeven, hoewel dat oorspronkelijk wel zo was gepland. Bart Tommelein (Open VLD), Vlaams minister van Energie sinds 2016, kent Vlamingen die een zuiver elektrische auto kopen een premie van 2.000 tot 4.000 euro toe. In totaal moest de regering zo in 2018 545.000 euro uitkeren aan kopers van EV’s, terwijl Tommelein een ‘potje’ van 5 miljoen per jaar had gereserveerd.

Magere verkoopcijfers

Het probleem is dat in de eerste zes maand van dit jaar nog maar 1.075 nieuwe elektrische auto’s zijn ingeschreven in heel België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië), goed voor een marktaandeel van nauwelijks 0,5 procent. Tommelein zegt daarover: “Het feit dat de elektrische auto nog niet is doorgedrongen bewijst dat deze stimuli nog hard nodig zijn. Ik reken erop dat de autobouwers zoals beloofd heel binnenkort flink wat nieuwe modellen op de markt zullen brengen. Als er meer keuze komt, kan de vraag ook stijgen en dat zal dan weer helpen om de prijzen te drukken”.

Rem

Maar veel potentiële EV-kopers aarzelen om diverse redenen, met in de eerste plaats de gebrekkige infrastructuur en het beperkte rijbereik. Tommelein heeft trouwens zelf nog niet zo lang geleden zijn Tesla ingeruild voor een plug-in hybride Volvo omdat hij daarmee grotere afstanden kon afleggen. De minister hoopt desondanks dat de vraag naar zijn premies toch zal toenemen en breidt ze zelfs uit naar elektrische motor- en snorfietsen. Verder kunnen nu ook vzw’s, thuisverplegingsdiensten en deelwagendiensten er aanspraak op maken.

Onbetrouwbaar

Maar er is nog een ander probleem: uit een onderzoek van de VAB bij 2.000 Vlamingen blijkt dat vele inwoners van het Gewest geen vertrouwen hebben in de standvastigheid van de regering en haar fiscale maatregelen. Velen denken nog aan de “ecopremies” van een paar jaar geleden, die toen vooral aan dieselwagens werden toegekend, terwijl diezelfde auto’s vandaag net extra worden belast in Vlaanderen. De Vlaming lijkt te vrezen dat een keuze voor een EV over een paar jaar ook weer fiscaal zal worden afgestraft…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten