Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vlaanderen / Autokeuring: Vlaanderen minder streng voor diesels vanaf 2021?

Geschreven door Olivier Duquesne op 25-05-2020

Terwijl de keuringscentra zeggen klaar te zijn om de uitstoot van fijnstof en roet te meten, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) beslist om deze procedure af te schaffen.

De Vlaamse keuringscentra, maar ook de Brusselse en de Waalse, hebben de apparatuur en de test voorbereid en gecontroleerd om de roet- en fijnstofemissies van dieselmotoren te meten, vooral om fraude op te sporen en uitgeschakelde roetfilters te identificeren. Dit alles zou eind 2020 of ergens in 2021 in werking hebben moeten treden. Maar Vlaanderen lijkt deze deadline te willen uitstellen. Terwijl GOCA Vlaanderen net heeft aangekondigd dat de keuringscentra in het noorden van het land "klaar zijn om de fijnstofmeters in werking te brengen in de strijd tegen de fraude op roetfilters", lijkt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zich nog tevreden te stellen met de huidige rooktest, hoe feilbaar ook. Dat meldt de VRT.

Gewestelijke verschillen

Deze stap terug van Vlaanderen is nog niet bevestigd, al lijkt de minister nog te willen blijven hangen bij de - minder strenge - Europese verplichtingen van 2014. Er was nochtans een overeenkomst tussen de deelstaten om roet en fijnstof te beginnen meten, zonder te wachten op strengere Europese normen. Daarmee zouden we het eerste land zijn in de EU die dit meet. De Brusselse en Waalse vertegenwoordigers van de regeringen bevestigen aan de RTBF deze test wel nog uit te voeren. Vlaanderen zou dus een minder strenge keuring krijgen als dit zo doorgaat. Er zou dus een soort 'keuringstoerisme' kunnen optreden voor zij die hun roetfilter slecht hebben onderhouden of zelfs hebben losgekoppeld of verwijderd. Want ook al wordt de keuring beheerd door de gewesten, het keuringsbewijs is geldig in heel het land...

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten