Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Budgetduel: Dacia Duster vs Fiat Tipo Cross

Geschreven door Jean-François Christiaens op

De Tipo, Fiats basic middenklasser, ging het bij zijn recente facelift hogerop zoeken. En dat mag je letterlijk nemen, want hij bestaat nu ook in een avontuurlijke Cross-versie. Een stoere jongen met een zacht prijsje, waar hebben we dat nog gehoord? Juist, bij de Dacia Duster...

Met de in 2015 voorgestelde Tipo wilde Fiat terugkeren naar waar het historisch gezien altijd goed in geweest is: rationele auto’s bouwen met een democratisch prijskaartje. Een strategie die Fiat geen windeieren heeft gelegd, want de Tipo groeide uit tot een commerciële hit. Een succes dat de Italianen inspireerde om ‘eens gek te doen’, want bij de facelift die de middenklasser vorig najaar onderging, werd het gamma (dat bestaat uit een vierdeurs, een vijfdeurs en een break) uitgebreid met een trendy Cross-versie.

Een stoere Tipo hatchback (en dus gek genoeg niet op basis van de break, zoals elders) die bijna 4 centimeter (37 millimeter) hoger op zijn poten staat en daarmee lonkt naar de wereld van de cross-overs. Temeer omdat hij zich ook alle opsmuk aanmeet die daarbij hoort, zoals wielkastverbreders, beschermplaten onder de bumpers, zijschorten en dakrails.

Kleuren en smaken

Over smaak valt niet te twisten, maar je moet toegeven dat het resultaat getuigt van een zekere harmonie, en dat is lang niet altijd het geval bij dergelijke modellen. De nieuwe koplampen en het Fiat-logo – dat nu voluit geschreven wordt over het radiatorrooster – van de facelift-Tipo geven het geheel nog wat meer cachet.

In het genre ‘avonturier voor een zacht prijsje’ vindt de Tipo Cross echter ene Dacia Duster op zijn pad, die er onmiskenbaar nog wat potiger uitziet. Logisch, want de Franse Roemeen is zowat even lang als de Italiaan (4,34 tegenover 4,39 meter) en exact even breed (1,80 meter), maar wel een stuk hoger: 1,69 meter ten opzichte van 1,56. Maar los van die looks, welke van de twee overtuigt overall het meest?

In dit artikel : Dacia, Dacia Duster , Fiat, Fiat Tipo

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker