Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
De jongste generatie van de Astra is gebaseerd op een Frans platform, dat ook de basis vormt voor onder meer de Peugeot 308. Met een langere wielbasis en een grotere achteroverhang is de Astra break 26,8 centimeter langer dan de berline, waarmee hij zijn dashboard deelt. De koffer is hier uiteraard veel toegankelijker en ruimer, met een volume van bijna 600 liter onder de bagageafdekking. De stouwruimte van de plug-inhybride en de puur elektrische versies is wel wat kleiner, omdat de vloer iets hoger ligt vanwege de installatie van de aandrijfbatterij.
De motoren zijn Frans en identiek aan die van de Peugeot 308. De diesel is de bekende 1.5 met 130 pk en aan benzinezijde gaat het om de 1.2-driecilinder met 110, 130 of 136 pk. Die laatste maakt gebruik van mildehybride hulp en is in staat tot tussenpozen van emissievrij rijden. Mispak je niet aan de bescheiden klinkende vermogens, want de huidige Astra is wel lichter dan zijn voorgangers op het GM-platform. Daarnaast staat er ook nog altijd een plug-inhybride (180 pk) in de catalogus, waarvan de 12,4 kWh-batterij een uitstootvrij rijbereik tot 60 kilometer mogelijk maakt. Al is het commerciële belang van die stekkerhybride allicht minder groot geworden sinds de komst van de Electric-versie, die én fiscaal voordeliger is én minder duur. In alle gevallen vertoont de Astra Sports Tourer dankzij zijn langere wielbasis een iets betere wegligging dan de berline, in combinatie met een goed veercomfort.
Deze breakversie van de Astra corrigeert het belangrijkste minpunt van de berline, met name een wat kleine koffer. Hier is ruimte zat voor bagage, maar dat doet niets af aan de charme van het model. En bovendien verleent de Franse engineering deze Duitse break ook een aangenaam snedig weggedrag.