Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosalon Brussel / Slotweekend Autosalon van Brussel 2023: allen daarheen

Geschreven door Klaas Janssens op 20-01-2023

De Heizel heeft zijn deuren geopend voor het Autosalon van Brussel 2023. Wij geven je 10 redenen om de Brussels Motor Show nog te bezoeken tijdens het slotweekend, dus op 21 en 22 januari 2023.

Na twee coronajaren waarin het Autosalon niet kon doorgaan, verzamelt de autowereld opnieuw in de Heizel. Organisator Febiac heeft een heleboel veranderingen doorgevoerd, waardoor de formule van de Brussels Motor Show wat gewijzigd werd. Zo is er in 2023 geen motorsalon en geen Expo Dream Cars. Niet getreurd, er blijven redenen genoeg om tussen vrijdag 13 en zondag 22 januari naar de Brussels Expo af te zakken...

PLAYLIST Overzicht van alle onze video's op het Autosalon van Brussel 2023

Alle informatie (nieuws, praktische informatie, saloncondities) over het Autosalon van Brussel 2023 vind je op onze speciale salonwebsite!

1. Het is de 100ste editie van het Autosalon

De geschiedenis van het Autosalon gaat terug tot 1902, toch hebben we tot 2023 moeten wachten om de 100ste editie te kunnen vieren. Dat komt natuurlijk door de wereldoorlogen in de vorige eeuw, maar ook door de coronapandemie die de edities van 2021 en 2022 onmogelijk maakte. Weet ook dat er vandaag nog amper sprake is van andere Europese autosalons met enige allure.

BEKIJK OOK De mooiste historische foto's van 100 edities Autosalon van Brussel

Autosalon Brussel 2023 affiche

2. Zowat alle merken tekenen present

Minder paleizen en dus een kleinere oppervlakte waarop de nieuwe wagens kunnen schitteren. Maar organisator Febiac is er wel in geslaagd zowat alle constructeurs over de streep te trekken, zodat meer dan 95% van de Belgische automarkt vertegenwoordigd is. Van de grote merken stuurt enkel Volvo zijn kat, de liefhebbers van sportwagens zullen vruchteloos naar Ferrari zoeken. 

OVERZICHT Welke merken staan waar en met welke auto's?

3. Groot aanbod elektrische wagens

Bedrijfswagens vertegenwoordigen een steeds groter aandeel van de totale verkoopkoek, waardoor de elektrische auto snel aan belang wint. En dat zie je op het Autosalon van Brussel, waar elektrische wagens ruim vertegenwoordigd zijn en bij de meeste merken ook in de kijker worden geplaatst. Zelfs bij pakweg Jeep.

LEES OOK Is 2023 het jaar om een elektrische bedrijfswagen te kopen?

Jeep Avenger - Autosalon Brussel 2023

4. Interessante saloncondities en andere voordelen

Ondanks de leveringsproblemen bij een heleboel merken pakken de meeste constructeurs opnieuw uit met interessante saloncondities. Daarbij valt op dat klassieke kortingen op nieuwe wagens wat aan belang verliezen, omdat een heleboel constructeurs liever inzetten op interessante formules om je nieuwe auto te financieren.

OVERZICHT Alle saloncondities, merk per merk

5. Leuke conceptcars te bekijken

Sommige constructeurs houden het bescheiden en stellen slechts een deel van hun gamma tentoon op het Autosalon van Brussel, maar andere merken pakken opvallend stevig uit. Zo brengt Volkswagen meer dan 30 wagens mee naar Paleis 11 van de Heizel, dat helemaal ingepalmd wordt door de producten van invoerder D'Ieteren. Waaronder twee conceptcars.

OVERZICHT Alle conceptcars op het Autosalon van Brussel

En VW is niet alleen, want ook bij Alpine, Audi, Citroën, Dacia, Mini, Renault, Skoda en noem maar op zijn er concepts te bewonderen.

 

Audi A6 e-Tron Autosalon Brussel 2023

6. Verschillende internationale premières op het Autosalon

Het Autosalon van Brussel is een verkoopsalon, voor belangrijke premières en andere nieuwigheden kiezen de grote constructeurs liever een andere locatie uit. Maar dat wil niet zeggen dat er geen premières te bewonderen zullen zijn. Zo komt de met een wankelmotor als range extender uitgeruste Mazda MX-30 R-EV als wereldpremière naar de Heizel. 

OVERZICHT Alle premières op het Autosalon van Brussel

7. Er staan wel degelijk droomwagens op het Autosalon

Het is niet omdat er geen aparte Expo Dream Cars georganiseerd wordt tijdens het Autosalon van Brussel, dat er geen droomwagens te bewonderen zijn op de Heizel. En daarvoor moeten we vooral D'Ieteren dankbaar zijn, want naast Porsche brengt die invoerder ook Bentley, Bugatti, Lamborghini én Rimac mee naar Paleis 11.

Een deel van Paleis 6 wordt dan weer gereserveerd voor The Avenue, waar je droomwagens van Alpine, Aston Martin, Jaguar Land Rover, Lotus, McLaren en Mercedes-AMG vindt. Alpine en Maserati doen het zelfs met een eigen stand, terwijl BMW een heleboel M-modellen meebrengt naar de Brussels Motor Show, waaronder de exclusieve 3.0 CSL.

BMW 3.0 CSL

8. Met alle Chinezen...

Het door Cardoen ingevoerde Aiways moest uiteindelijk verstek geven omdat zijn nieuwe wagens niet tijdig in België geraakten voor het Autosalon van Brussel, toch winnen de Chinese merken aan belang. Naast Polestar, dat de nieuwe 3 voorstelt op de Brussels Motor Show, tekenen ook BAIC, DSFK, MG, Maxus en Seres present in de Heizel. Maar de belangrijkste zou wel eens BYD kunnen zijn, kort voor Build Your Dreams...

9. Nieuwe niche

Het Autosalon van Brussel zou ook het startpunt kunnen zijn van een nieuwe hype, want het aanbod aan elektrische microstadswagentjes stijgt razendsnel. Zo snel dat je van een nieuwe niche zou kunnen spreken. Stellantis brengt de Citroën Ami mee naar de Heizel, Astara de Silence S04 en D'Ieteren de Micro Microlino. En dan heb je nog het Italiaanse XEV dat de Yoyo voorstelt op de Brussels Motor Show. 

Microlino Autosalon Brussel 2023

10. Autosalon organiseert twee nocturnes

Geen tijd in het weekend en geen goesting om een dagje vrijaf te nemen om naar de Heizel af te zakken voor het Autosalon? Geen nood, ook in 2023 worden er twee nocturnes georganiseerd waarop de Brussels Expo langer openblijft. Op maandag 16 januari en vrijdag 20 januari blijven de paleizen open tot 22u.

LEES OOK Praktische informatie Autosalon Brussel 2023

Nog niet overtuigd?

Maak er een daguitstap van en bezoek het Autosalon, de Expo James Bond én de Expo Supercars in Autoworld

Als je dan toch naar Brussel afzakt, dan hoef je je niet te beperken tot het Autosalon. In Paleis 12 van de Heizel kan je ook de Expo "Bond in Motion" bezoeken. En in AutoWorld Brussels loopt de Expo "Supercars 2 - Road vs Race Edition"... Autoliefhebbers weten wat te doen.

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten