Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Een autoverzekering kiezen

Wie in België met de auto rijdt, is verplicht een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te nemen. Maar er zijn daarnaast nog heel wat andere formules op de markt.

Zoals de naam het zegt, dekt de (verplichte) BA-verzekering de burgerlijke aansprakelijkheid als u een ongeval veroorzaakt. De verzekeraar betaalt in uw plaats de lichamelijke en materiële schade die u veroorzaakt hebt. Uw eigen materiële of lichamelijke schade wordt echter niet gedekt door de BA-verzekering. De zelf opgelopen schade wordt wel terugbetaald als u een omniumverzekering hebt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een beperkte en een volledige omnium.

Omnium: volledig of beperkt?

Bij een beperkte omnium is uw auto enkel verzekerd tegen brand, diefstal, glasbreuk, kettingbotsing, een aanrijding met een loslopend dier en beschadiging door de natuur. Als u dit combineert met de waarborg “eigen schade” (schade die u zelf aan uw voertuig veroorzaakt), dan hebt u een volledige omniumverzekering. Een omniumverzekering wordt meestal afgesloten in de eerste levensjaren van een auto, omdat de waarde ervan dan het hoogst is.

Hoe wordt de premie berekend?

Om de BA-verzekeringspremie te berekenen houdt de verzekeraar rekening met verschillende factoren:

• Het type auto
• Het vermogen van de auto
• De leeftijd van de bestuurder
• Het schadeverleden van de bestuurder
• De woonplaats van de bestuurder

In het geval van een omniumverzekering speelt ook de waarde van het voertuig een grote rol.

Bonus-malus

Hoewel het bonus-malussysteem officieel werd afgeschaft en elke verzekeraar nu vrij is om zijn gradenschaal toe te passen, blijft het principe in de praktijk wel behouden. Op basis van enkele criteria (zoals leeftijd, geslacht, schadeverleden, woonplaats of zelfs beroep) komt u als bestuurder in een bepaalde schijf terecht. Hoe meer ongevallen u veroorzaakt, hoe hoger uw “bonus-malus” zal zijn en hoe meer uw premie dus zal bedragen. Voor elk ongeval “in fout” komen er vijf punten bij, voor elk jaar zonder ongeval in fout gaat er een punt af.

Vrijstelling?

In de meeste gevallen is een vrijstelling (franchise) van toepassing: een bedrag dat u zelf moet betalen voordat de verzekeraar tussenbeide komt. Ze wordt vaak uitgedrukt in een percentage van de verzekerde som, maar kan ook een vast bedrag zijn. In de regel geldt: hoe hoger de vrijstelling, hoe lager de verzekeringspremie. Bij een hoge franchise is de kans immers kleiner dat u een beroep doet op uw verzekeringspolis. Kiest u voor een verzekering zonder vrijstelling, dan is de premie meestal duurder, of verbonden aan voorwaarden. U kunt bijvoorbeeld verplicht worden om uw auto bij een bepaalde koetswerkhersteller te laten repareren.

Extra polis: de rechtsbijstand

Na een verkeersovertreding of een ongeval kan een geschil ontstaan met de garagehouder, de tegenpartij of verzekeringsmaatschappij zelf. Daarom verdient het aanbeveling om een polis rechtsbijstand af te sluiten, en dan liefst bij een onafhankelijke verzekeraar. Een rechtsbijstandsverzekering dekt alle kosten bij gerechtelijke procedures, ongeacht of u aansprakelijk bent of niet.

En de bestuurdersverzekering?

Als u als automobilist een verkeersongeval hebt veroorzaakt, wordt uw eigen lichamelijke schade niet gedekt door de (verplichte) BA-verzekering, maar wel door een “bestuurdersverzekering”, die u apart dient af te sluiten. De dekking van dit type van verzekering kan worden uitgebreid naar alle voertuigen die u mag besturen, of naar alle personen die uw voertuig mogen besturen (zoals bijvoorbeeld wanneer er een Bob is aangeduid).

WEDSTRIJD :
WIN UW GT EXPERIENCE tijdens Dream Cars (23 > 25/01/2015) MET AUTOGIDS!

KLAAR VOOR EEN ADEMBENEMENDE RIT ALS PASSAGIER IN DE SUPERCAR VAN UW DROMEN ?
KOM DAN LANGS OP ONZE DREAM CARS-STAND VAN 23 TOT 25 JANUARI 2015! Meer info >

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten