Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Update - Nieuwe Waalse BIV komt in juli 2025

Geschreven door Olivier Duquesne op 30-06-2023

Gaat het deze keer echt gebeuren? De Waalse BIV gaat veranderen in 2025. Met de nieuwe formule zullen sommige elektrische auto's zwaar belast worden, maar de wegenbelasting blijft onveranderd.

Update 30 juni 2023: de hervorming van de Waalse autobelasting is in de derde zitting goedgekeurd. De nieuwe berekening gaat van kracht vanaf 1 juli 2025.

Het algemene principe van de Waalse BIV wordt: hoe zwaarder en krachtiger de auto, hoe meer hij wordt belast. Dit geldt ook voor elektrische auto's. Over de berekeningsformule wordt nog gedebatteerd en de invoering van deze nieuwe belasting is al uitgesteld. Deze hervorming zou nu op 1 juli 2025 ingaan, wordt ons beloofd. Enkel de belasting op de inverkeerstelling (BIV) wordt aangepast. De jaarlijkse verkeresbelasting verandert niet en blijft vastgesteld op basis van fiscale pk's, behalve voor volledig elektrische auto's, die het minimumbedrag betalen. Het minimumbedrag bedraagt momenteel 92,93 euro, maar zal net als de andere niveaus verder worden geïndexeerd in juli 2023, 2024 en 2025.


Wat is de nieuwe formule voor de BIV in Wallonië?

BIV = MB * (CO2/x) * (M/y) * C

  • MB = het bedrag van de basisbelasting (tabel die momenteel door de FOD wordt gebruikt)
  • M = de massa van het voertuig
  • De factoren x en y worden gekoppeld aan het gemiddelde van het Waalse wagenpark en worden dus elk jaar aangepast
  • C = correctiefactor van 0,8 voor hybrides, van 0,9 tot 0,26 voor elektrische voertuigen (afhankelijk van de grootte van het model)
  • belastingschijf: bodem van 50 euro en plafond van 9.000 euro.


Deze nieuwe BIV zal ook korting geven aan grote gezinnen of gezinnen met wisselende voogdij. Voor tweedehands auto's zal de belasting degressief zijn volgens de leeftijd.

Tesla zwaar belast

De nieuwe formule zou de belasting voor de meeste gezinnen niet drastisch moeten verhogen, op basis van enkele simulaties van de overheid (met x- en y-factoren die in 2023 verschillen ten opzichte van wat in 2025 zal bestaan). Behalve voor wie kiest voor een zware elektrische auto. Bij de presentatie van de nieuwe BIV blijkt uit de tabel van de Waalse regering dat de BIV van een Tesla Model 3 stijgt van €61,50 naar €1.588,20. Die van een Tesla Model Y van €61,50 naar €1.404,50. Er staat ook een Tesla Model C in deze tabel (aan € 1910,80 BIV). Heb je dit model ooit al gezien, laat het ons weten, wij kennen het in ieder geval niet. Aangezien de X naast de C op het toetsenbord staat, gaat het natuurlijk om de Tesla Model X. Daarentegen gaan de Peugeot e-208 en de Renault Mégane E-Tech Electric beide van €61,50 naar €50.

Hybrides en verbrandingsmotoren

Voor hybrides en verbrandingsmotoren zal de nieuwe BIV geen enorm gat in het budget slaan, zolang de omvang en het gewicht van het voertuig binnen de perken blijven. Er zijn zelfs enkele diesels die minder belast zullen worden: de Renault Mégane BluedCi met 115 pk zou bijvoorbeeld van 123 euro naar 112,50 euro moeten dalen. Bij duurdere en krachtigere auto's gaat bijvoorbeeld de BMW 3 Reeks 318i benzine met 156 pk van €1.239 naar €1.477.

Voor diesel weten we niet welke motor het kabinet van minister Philippe Henry (Ecolo) heeft gekozen als voorbeeld, maar we zien een BIV die stijgt van €495 naar €524,40. De BMW 3 Serie 320e plug-in hybride met 204 pk zou tenslotte een BIV hebben die daalt van €1.239 naar €109. Er is dus een toekomst voor plug-in hybrides... althans in Wallonië.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten