Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / ONDERZOEK: elektrische auto goedkoper dan dieselwagen

Geschreven door David Leclercq op 29-05-2018

In Noorwegen zijn elektrische auto’s volgens een onderzoek minder duur geworden dan traditionele wagens, zeker die op diesel. Bij ons ziet het verhaal er echter anders uit…

LeasePlan, een van de grotere leasingbedrijven, voert elk jaar een onderzoek naar de kostprijs van auto’s. De studie dekt 21 landen en geeft een interessante analyse over de situatie per land. De totale kostprijs wordt bepaald aan de hand van diverse criteria zoals de brandstofprijs, de afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud.

Elektrische auto goedkoopst in Noorwegen

Tex Gunning, CEO van LeasePlan, legt uit: “Het goede nieuws is dat mensen vandaag een elektrische auto kunnen kiezen zonder dat dit hun portefeuille pijn doet. De verdeelkosten van stroom zijn competitiever, al vormen sommige landen nog een uitzondering. Na evaluatie blijkt echter wel dat de acties van de overheid bepalend zijn, zoals bijvoorbeeld de beslissing om laadpalen te plaatsen”. Anders gezegd geeft LeasePlan aan dat het een permanente ondersteuning van elektrische auto een geloofwaardig alternatief kan zijn.

Reële kosten

LeasePlan heeft de gemiddelde kost berekend voor het bezitten van een elektrische auto en stelt vast dat die gigantisch kan variëren naargelang van het land. Een voorbeeld: de maandelijkse kost gaat van 597 euro naar 986 euro in Italië. Het gemiddelde voor Europa is 616 euro per maand. In Noorwegen, het gidsland voor de elektrische auto (15 procent marktaandeel), mag je uitgaan van 670 euro per maand, wat meer is dan het Europese gemiddelde. Maar je moet dat hoge bedrag vergelijken met de prijs van diesel- en benzinewagens daar. Dan wint de EV wel, want een benzine vergt 731 euro per maand en een diesel 722 euro per maand.

En in België?

In België is de situatie omgekeerd en kost een elektrische auto veel meer dan een traditioneel voertuig. Reken op 898 euro per maand tegenover 561 euro per maand voor een dieselwagen en 590 euro per maand voor een benzinemodel, op basis van een gebruik van 3 jaar en 20.000 kilometer. In Nederland zijn elektrische auto’s dan weer bijna even duur als een diesel (705 tegenover 686 euro), terwijl benzinewagens met voorsprong het goedkoopst blijven (604 euro). Het minst dure land voor EV’s is Hongarije (597 euro/maand), het duurste is Italië (986 euro/maand). Kortom, er is overal in Europa nog veel werk aan de winkel…

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten