Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / ONDERZOEK – Uber (soms) goedkoper dan eigen auto?

Geschreven door David Leclercq op 07-06-2018

Komt de evolutie naar een multimodale mobiliteit sneller dan voorzien? Het lijkt er een beetje op als we kijken naar dit Amerikaanse onderzoek, dat beweert dat Uber gebruiken veel minder duur kan zijn dan een eigen auto hebben.

Rijden we morgen allemaal in een gehuurde wagen? Of gaan we er in elk geval geen meer kopen omdat we de voorkeur geven aan een gedeeld model? De vraag blijft nog zeer open, maar het antwoord lijkt toch stilaan concreter te worden als we kijken naar allerlei onderzoeken en zelfs specifiek gedrag. Zo geeft de analyse van het Amerikaanse onderzoeksbureau Kleiner Perkins aan dat het duurder is om een eigen wagen te hebben dan om regelmatig met een Uber-achtige auto mee te rijden. Of toch in grote Amerikaanse steden.

In cijfers

We weten dat een privéwagen gemiddeld 90 procent van de tijd stilstaat op een parkeerplaats. Op basis daarvan heeft Kleiner Perkins een gebruikskost berekend. Het gaat uit van een aankoopprijs van 26.000 euro in Europa (31.455 dollar in de VS). Daar komen onkosten bij zoals verzekering, brandstof, onderhoud, parkeerkosten en waardeverlies. De totale prijs van dat alles zou zo hoog zijn dat autodelen voordeliger wordt.

In grootsteden

Zo zou je in een Amerikaanse grootstad gemiddeld 142 dollar per week uitgeven aan Uber, terwijl het bezit van een auto 218 dollar per week zou kosten. Dat is toch het geval in New York, een van de duurste steden voor auto-eigenaars. In steden die minder de auto proberen te weren zoals bijvoorbeeld Dallas lijkt de trend echter omgekeerd. Daar is het hebben van een eigen auto drie keer minder duur dan Uberen. Kortom, dichtbevolkte gebieden maken het hebben van een auto minder interessant. Dat heeft Tokio al lang aangetoond.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten