Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Economie / Keet bij de OPEC: quota worden niet gerespecteerd

Geschreven door Olivier Duquesne op 27-07-2017

Saoedi-Arabië loopt rood aan van woede. Bepaalde lidstaten van de OPEC zouden hun quota vastgelegd door de organisatie hebben overschreden. Tel daar de concurrentie met Amerikaans petroleum bij en de prijs per vat zit nog lang niet aan 55$.

Binnen de OPEC zijn een aantal landen zoals Iran en Saoedi-Arabië niet meteen bondgenoten. Nochtans waren ze productiequota overeengekomen om zo de prijs per vat naar 55$ te tillen. Niet dus! De prijs schommelt nog steeds rond 50$. Saoedi-Arabië kan er niet om lachen en wijst het gedrag van een aantal van de 15 kartelleden met de vinger. En dan vooral de Verenigde Arabische Emiraten en Irak die de kraan ver hebben laten openstaan. Bovendien is ook Rusland, dat beloofd had zich aan de regels te houden zonder lid te zijn van de OPEC, zijn beloftes niet nagekomen.

Akkoord

De 15 landen die de OPEC vormen, nadien gevolgd door de 11 andere niet-leden hadden eind 2016 een akkoord gesloten over een vermindering van de productie om zo de olieprijs wat onder druk te zetten. Maar de vooropgestelde grens van 55$ werd nooit helemaal bereikt terwijl Saoedi-Arabië zelfs hoopte op 60$ voor een betere rendabiliteit. In juni 2017 werd de schuld in de schoenen geschoven van de landen die het akkoord niet hadden ondertekend, zoals de Verenigde Staten. Maar in juli ging de discussie nog een stap verder met twee OPEC-landen en Rusland die niet stonden te springen om hun productie terug te schroeven.

Irak en de V.A.E.

Irak en de Verenigde Arabische Emiraten overschreden hun quotum al in juli. Bovendien produceert Rusland dagelijks slechts 150.000 vaten minder terwijl het had beloofd om per dag 300.000 vaten minder te produceren. Ondertussen bleef de USA olie oppompen en schaliegas winnen. Daarmee is de Verenigde Staten vandaag een van de belangrijkste olie-exporterende landen ter wereld. Over de voorbije vier jaar nam de Amerikaanse export van olie zelfs toe met 1.600%.

Antwoord uit Riyad

Saoedi-Arabië is echter niet van plan om aan de zijlijn toe te kijken. Ondanks de woede-uitbarsting ten overstaan van zijn partners en de beschuldigingen aan het adres van Irak en de V.A.E. heeft het beloofd zijn eigen productie af te bouwen. Maar het beloofde vooral ook om de controle op de quota bij andere lidstaten van de OPEC op te voeren om te vermijden dat het petroleumaanbod de pan zou uitswingen. Al die spanningen komen ook nog eens bovenop de geopolitieke meningsverschillen tussen de Arabische olieproducenten over de conflicten in Syrië en Jemen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten