Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Car-Pass wordt completer vanaf 2022

Geschreven door Olivier Duquesne op 15-09-2021

De Car-Pass evolueert in 2022. Dit document, dat onlosmakelijk met de auto is verbonden wanneer deze tweedehands wordt verkocht, krijgt nieuwe informatie: de motor en de onderhoudshistorie.


De Car-Pass, die de ware geschiedenis van een in België ingeschreven auto weergeeft, gaat veranderen. Dat heeft staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (OpenVLD) bekendgemaakt. Het wetsvoorstel moet eind 2021, begin 2022 nog worden gevalideerd en in stemming worden gebracht. De vernieuwde Car-Pass zal informatie bevatten over het type motor en de digitale onderhoudshistoriek.

>> Lees ook: Wat is de Car-Pass?

Uitgebreidere QR-code

De informatie over het type motor moet de koper van een tweedehands auto in staat stellen direct te weten te komen of het een klassieke (met verbrandingsmotor), hybride of 100% elektrische auto betreft. Bovendien zal de QR-code op de Car-Pass niet alleen aangeven dat het geen vervalst document is, het zal ook de volledige onderhoudshistoriek van het voertuig onthullen. Ten slotte zullen voor statistische doeleinden anonieme gegevens uit de Car-Pass worden geëxtraheerd.

Binnenkort in de hele EU?

Bovendien kopen steeds meer Belgen tweedehandse voertuigen die in het buitenland zijn ingevoerd of gekocht. Deze vorm van voertuighistorische opsporing is echter nog niet wijdverbreid in Europa, met name in Duitsland. De staatssecretaris heeft de Europese Commissie daarom gevraagd deze kwestie te onderzoeken om het risico van meterfraude te verminderen. Het idee is om een Europese Car-Pass op te zetten. In deze materie lijkt België dan ook een voortrekkersrol te vertolken.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten