Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

De Car-Pass: wat is het en hoe kom je eraan?

Geschreven door Olivier Duquesne op 14-03-2023

De Car-Pass: wat is het en hoe kom je eraan? #1

Waar dient de Car-Pass voor? Het is een document dat de geschiedenis van een wagen toont die in België ingeschreven is. Het gaat gesjoemel met de kilometerstand tegen door die op regelmatige wijze na te kijken. Hij is verplicht, maar hoeveel kost hij?

Met de Car-Pass kan je de kilometerstanden van een auto opvolgen vanaf het moment dat hij in België werd ingeschreven. Het is een soort identiteitskaart om de koper te beschermen tegen bepaalde vormen van kilometerfraude. Telkens een wagen naar een werkplaats, garage of technische keuring gaat, worden de kilometerstand en de datum genoteerd. Op die manier kan worden nagegaan of de tellerstand in het instrumentenbord overeenkomt met de reële afstand die de auto heeft gereden. Het is een bescherming tegen teruggedraaide tellers. De Car-Pass geeft ook informatie over de uitstootnorm (voor de belastingen) en de technische opvolging. Verkopers moeten dit document afleveren bij een tweedehandsverkoop.

Hoe bekom je een Car-Pass?

De verkoper (particulier of professioneel) van een tweedehandswagen moet de Car-Pass overhandigen met de auto. Als verkoper bekom je dit document wanneer je de auto voor een tweedehandskeuring (69,50 tot 83,50 euro) bij de technische controle voorrijdt. Het is dan 2 maand geldig.

Hoeveel kost een Car-Pass?

Een Car-Pass zonder tweedehandskeuring kost 10,40 euro in 2023 voor elke nieuwe opvraging en is gratis als in de voorbije twee maand minder dan 4 keer een kilometerstand is doorgegeven. Het document wordt rechtstreeks overhandigd aan het loket van de technische controle.

Wat is op de Car-Pass te vinden?

De Car-Pass bevat de volgende informatie:

  • Het merk en model van de wagen met het chassisnummer
  • De uitstootnorm (Euro) en de CO2-uitstoot
  • Een eventuele technische keuring na een ongeval en eventuele terugroepacties doe moeten worden uitgevoerd
  • De eerste inschrijvingsdatum in België van de wagen
  • De unieke QR-code met het identificatienummer van de Car-Pass

Wat moet je doen als er geen Car-Pass wordt geleverd of bij twijfel?

Een koper die geen Car-Pass ontvangt bij de wagen moet de verkoop annuleren. De verkoper doet dan namelijk iets illegaal – tenzij de auto uit het buitenland komt, uit een land waar een vergelijkbaar systeem niet bestaat. De Car-Pass moet ook aan een buitenlandse koper worden afgeleverd. Als je twijfelt over de echtheid van het document, kan je het controleren via het identificatienummer.

 

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests