Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Elektrische auto's mogen goedkoper parkeren in Nederland vanaf 2023

Geschreven door Yeelen Möller op 17-06-2022

De Nederlandse overheid heeft de toelating gegeven aan gemeenten om vanaf 2023 een lager parkeertarief te geven aan elektrische en waterstofauto's om "te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie".

Net als in ons land zijn het in Nederland de gemeenten die mogen bepalen wat de parkeertarieven zijn op de openbare weg. Nu komt er een nieuwe mogelijkheid bij voor die gemeenten: ze mogen vanaf 2023 lagere parkeertarieven rekenen voor "schone auto's" om "te werken aan schone lucht en minder verkeersherrie in hun stad of dorp", aldus staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen. Onder 'schone auto's' verstaat men elektrische of waterstofauto's, hybrides of andere zuinige auto's worden niet meegeteld.

Vrije keuze voor de gemeenten

De manier waarop deze parkeerkorting wordt gegeven, is ook vrij te bepalen door de gemeenten. Ze kunnen spelen met de tarieven langs de weg en op parkeerterreinen, of met de parkeervergunningen voor bewoners. Ook over de hoeveelheid van de korting mogen de gemeenten volledig zelf beslissen. Het is natuurlijk geen verplichting, de Nederlandse gemeenten kunnen ook beslissen om geen korting te hanteren voor EV's.

Wie rijk is, betaalt minder

Met deze maatregel wil Nederland dus de omschakeling naar 'schone' auto's versnellen door de gemeenten een extra stimuleringsmiddel aan te reiken. Het doel is om alle auto's op de weg emissieloos te krijgen tegen 2050. Anderzijds zorgt deze maatregel voor een (nog) grotere kloof tussen lage en hoge inkomens, aangezien autobezit hierdoor goedkoper wordt voor zij die een elektrische wagen kunnen betalen of aangeboden krijgen van hun werkgever, terwijl zij die het budget niet hebben voor een EV gedwongen worden hogere tarieven te betalen. Het is dus belangrijk dat er snel een goedkoper aanbod komt van elektrische wagens om deze kloof weer te dichten.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten