Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Overstromingen: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven door Olivier Duquesne op 15-07-2021

Door de uitzonderlijke overstromingen in de zuidoostelijke provincies van het land zijn heel wat wagens weggespoeld of volledig ondergelopen. Wat dekt de autoverzekering in dit geval?

Inondations voiture assurance

De kracht van de stroming van het water dat buiten zijn oevers is getreden, en de hoogte van het water op 14 juli waren zo hoog dat heel wat auto's werden meegesleurd. Anderen stonden (bijna) helemaal onder water. Zodra de overstroming voorbij is, is het belangrijk dat de eigenaars hun individuele mobiliteit terugkrijgen. Daarvoor zal de autoverzekering dus moeten meehelpen. Er zijn twee mogelijke scenario's:

  • Je hebt een volledige of gedeeltelijke omniumverzekering (kleine omnium): in dit geval zijn (uitzonderlijke) weersomstandigheden gedekt. De verzekeringsmaatschappij zal, gezien de omstandigheden en de snelheid van het stijgende water, geen nalatendheid van de verzekerde kunnen aantonen. Bij een omnium is er geen eigen risico dat je moet betalen. Het uitbetaalde bedrag hangt af van de voorwaarden van het contract. Het kan gaan om een dagwaarde afhankelijk van de leeftijd, de slijtage en de kilometerstand van de wagen, om een overeengekomen waarde volgens de schaal van de verzekeraar (afnemend percentage over de maanden heen) of om een vervangwaarde (aankoop van een identiek of gelijkwaardig model). Dit hangt af van het omniumcontract en de leeftijd van de wagen.
  • Je hebt geen omniumverzekering: als het gewest de aard van het slechte weer als natuurramp erkent (en dat zal het geval zijn voor de gebeurtenissen van 14 juli 2021 in Wallonië), kan een beroep worden gedaan op het rampenfonds. Opgelet: de aanvraag moet binnen de 3 maanden worden ingediend en er zijn specifieke voorwaarden aan verbonden. In Wallonië worden auto's van minder dan 5 jaar oud niet gedekt, net als auto's die overdekt geparkeerd staan. In het laatste geval zal de brandverzekering of woningverzekering moeten tussenkomen. De terugbetaalde bedragen zijn afhankelijk van het gewest en de leeftijd van de wagen. Het maximumbedrag is 10.000 euro in Brussel, 12.000 euro in Vlaanderen en 12.500 euro in Wallonië. Als de wagen te herstellen valt, zal de tussenkomst de herstellingskosten proberen dekken, met een franchise en een maximaalbedrag van 5.000 tot 6.000 euro. Blikschade zal nooit terugbetaald worden door het rampenfonds. Links: rampenfonds Wallonië - Brussel - Vlaanderen

In ieder geval is het slim om zo snel mogelijk te handelen en zoveel mogelijk foto's van de schade te maken. De zwaarst getroffen gemeenten richten meestal crisiscentra op om de getroffenen te helpen. En heb ook begrip voor je verzekeraar, die overstelpt zal worden met aanvragen. Veel succes.

Hulp nodig bij het opvangen van de schade? Bel 1771 (gratis nummer), de adviseurs van het Rode Kruis kunnen je helpen met verzekeringen en andere zaken die verband houden met de ramp van half juli 2021.

>>> Ons dossier autoverzekeringen

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten