Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Lifestyle / Check-up voor je auto tijdens de lockdown

Geschreven door Olivier Duquesne op 06-04-2020

De verstrengde maatregelen zijn zo’n drie weken geleden van start gegaan, wat betekent dat heel wat auto’s niet meer hebben gereden sinds 19 maart. Wat kun je doen om onaangename verrassingen te voorkomen na de lockdown?

Een stilstaande wagen is niet immuun voor slijtage en problemen. Het eerste advies is om hem te proberen binnen te bewaren (in een garage bijvoorbeeld), weg van stof en vocht, in een ruimte die je af en toe eens ventileert. Geen garage? Dan doet een afdekzeil of een hoes ook al goed. De auto af en toe wassen helpt ook, al zijn moderne wagens beter bestand tegen het klimaat dan vroeger. Dat geldt ook voor het interieur, dat eventueel ook eens gedesinfecteerd moet worden tijdens de quarantaine. Alles dat van rubber is gemaakt, kan plakkerig worden, zeker bij droog en warm weer. Tijdens het schoonmaken is het dan ook een goed idee om een beetje siliconesmeermiddel op de deurrubbers en de ruitenwissers te spuiten. Die kun je ook rechtzetten wanneer je auto stilstaat, op voorwaarde dat je auto veilig staat van vandalenstreken.

Batterij

Een moderne wagen hoeft waarschijnlijk niet losgekoppeld te worden van de batterij. Meer nog, het is af te raden omdat je het risico loopt te maken te krijgen met veiligheidscodes wanneer je hem weer aansluit. Bij een oudere auto (of een moderne Ferrari) is het geen slecht idee om de batterij los te koppelen na twee weken stilstand, vooral als de batterij zelf ook al niet zo nieuw meer is. Opgelet: bekijk eerst de handleiding van de auto voor eventuele specifieke instructies voor het model. In elk geval raak je de batterij best niet aan met sieraden aan je handen (ringen, horloges, metalen armbanden). Ook contact met water dient vermeden te worden. Best draag je handschoenen en een veiligheidsbril. Let erop dat er niets tegelijk contact maakt met de twee polen van de batterij, dat veroorzaakt kortsluiting en kan een brand veroorzaken. Koppel eerst de negatieve pool (zwarte kabel) en vervolgens de positieve pool (rode kabel) los. Je kan de batterij ook verwijderen door hem uit de auto te halen, maar let erop dat dit correct gebeurt. Als je de batterij weer wilt koppelen, begin je met de positieve pool en vervolgens de negatieve. Het is ook mogelijk om een druppellader te kopen en via het stopcontact  de batterij in een goede staat te houden als je lang niet met de auto rijdt.

Banden

Als een auto niet rijdt, blijft het gewicht steeds op dezelfde kant van de banden rusten, wat voor vervorming kan zorgen. Het is dus een goed idee om de auto elke twee weken een klein beetje te verplaatsen, of om er een 'essentiële verplaatsing' mee te doen. De banden wat harder oppompen vermindert het risico ook, maar let erop dat je niet hoger gaat dan voorgeschreven door de constructeur. Staat de auto lang stil (en niet op de openbare weg), is het nog het best om hem op assteunen te zetten. Let er dan wel op dat hij op een vlakke ondergrond staat en je de assteunen op de juiste positie zet om ongelukken of schade te voorkomen. Zijn de maatregelen voorbij, controleer dan de staat van de banden en hun druk. Elke trilling aan het stuur kan wijzen op een bandenprobleem (vervorming, drukverlies, inbalans). Zit je nog met winterbanden, dan kan je ze op de auto laten zitten, maar vervang ze wel zo snel mogelijk na de gezondheidscrisis.

Handrem, brandstof en elektrische wagens

De handrem maak je best los, want die kan soms vast blijven zitten na een lange stilstand. De auto (met de motor uit!) in versnelling zetten is voldoende, bij een automaat hoef je enkel de P-stand te selecteren. Blokken achter de wielen is ook geen slecht idee in een hellende straat of oprit. Een auto in neutraal en zonder handrem is gemakkelijk te stelen of weg te slepen.

Vermijd de auto te laten staan met een bijna lege brandstoftank. Zo kan er afzetting ontstaan, vooral bij benzinewagens. Het is daarom het beste om de tank tot minstens de helft vol te laten. Na de maatregelen tank je hem best vol voor je eerste rit. De pompstations zijn nog open tijdens de lockdown als je wil genieten van de lage brandstofprijzen, maar probeer nutteloze verplaatsingen te vermijden.

Elektrische wagens hoeven niet aan de stekker te blijven hangen om de batterij in goede staat te houden. Het beste is om de batterij tot zo’n 75% op te laden alvorens hem los te koppelen. Hou bij een lange stilstand wel het laadniveau in het oog en sluit hem eventueel weer aan als het niveau onder de 50% zakt.

Vloeistoffen

De andere vloeistoffen in je auto zijn in principe vrij stabiel. Maar controleer na een lange periode van stilstand toch alle niveaus en vul ze indien nodig bij (ruitensproeimiddel, motorolie, AdBlue, ...). Gaat er na de maatregelen toch een dashboardlampje branden, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de garage. Gebeurt het tijdens de lockdown, beperk dan je verplaatsingen. Bij een rood lampje mag je de auto niet meer gebruiken tot de garages weer open zijn. Bij een oranje lampje brengt de handleiding van de auto uitsluitsel. Heb je een essentieel beroep dat nodig is voor het goede functioneren van het land tijdens de crisis, dan is het mogelijk om een afspraak te maken voor een dingende herstelling.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten