Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Aston Martin Valkyrie Spider haalt 330 km/u zonder dak

Verwachte lancering : 01-05-2022

Geschreven door Klaas Janssens op 13-08-2021

De Aston Martin Valkyrie steekt propvol F1-knowhow, dus maar logisch dat het dak eraf gaat. De open versie heet niet Roadster noch Volante, maar Spider.

De ontwikkeling van de Aston Martin Valkyrie heeft de Britse constructeur handenvol geld gekost. Dan wil je een beetje van die centen terugverdienen, bijvoorbeeld door de verkoop van speciale versies. Het mislukte Le Mans-project leidde reeds tot de Valkyrie AMR Pro, een puur voor het circuit bedoelde variant waarbij de atmosferische V12 het zonder elektrohulp rooit. Nu is het de beurt aan de Spider, zoals de dakloze Aston Martin Valkyrie heet. Dus niet Roadster noch Volante, namen die de Britse sportwagenbouwer momenteel hanteert voor respectievelijk de open Vantage en de open DB11.

Die Spider is eigenlijk een logische toevoeging aan het gamma van de Aston Martin Valkyrie, daar de ontwikkeling van de hybride hypercar gebeurde in samenwerking met het Formule 1-team van Red Bull.

2022 Aston Martin Valkyrie Spider

Zonder helm

De Aston Martin Valkyrie Spider wint een manueel verwijderbaar paneel uit koolstofvezel en verliest de naar boven openende vlinderdeuren van de gesloten variant, maar aan de aerodynamische efficiëntie van het koetswerk wordt nauwelijks geraakt: in de rijmodus Track ontwikkelt de hybride hypercar reeds 1.400 kilogram aan downforce bij 240 km/u. Omdat het merendeel van de neerwaartse druk ontwikkelt wordt door de slim vormgegeven ondervloer, zouden de turbulenties bij erg hoge snelheden dragelijk blijven - ook zonder helm. Open haalt de Aston Martin Valkyrie een topsnelheid van 330 km/u, met gesloten dak draait de digitale snelheidsmeter door tot 350 km/u.

Aan het hybride aandrijfgeheel van de Aston Martin Valkyrie raakt de Spider niet. Het gaat nog steeds om een een hoogtoerige V12 met een cilinderinhoud van 6,5 liter die op elektrohulp vertrouwt op het systeemvermogen naar 1.155 pk te tillen. Gaydon belooft een productie van 85 exemplaren, de leveringen beginnen in het voorjaar van 2022.

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten