Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Tesla Full Self-Driving: AI als redding

Geschreven door Frédéric Kevers op 09-05-2023

Om alles beter te zien en efficiënter en intelligenter te reageren zal de twaalfde versie van Tesla's Full Self-Driving-systeem vertrouwen op kunstmatige intelligentie – AI.

Hoe vaak is Elon Musk in staat van gedachten te veranderen over hetzelfde onderwerp? Het antwoord op deze vraag zou zeker een proefschrift in de psychoanalyse waard zijn, maar daar gaat het niet om. Na luid en duidelijk te hebben beweerd dat zijn FSD-functie – Full Self-Driving – voor autonoom rijden op gewone wegen (anders dan Autopilot, dat is voorbehouden aan snelwegen en grote wegen) het zonder kunstmatige intelligentie zou kunnen stellen voor de besluitvorming, heeft de Tesla-baas het tegenovergestelde beweerd, en kondigt hij aan dat versie 12 van FSD een grote vooruitgang zal betekenen dankzij AI. Wordt vervolgd?

LEES OOK – Tesla: systeem voor autonoom rijden opgeschort

ZIen en beslissen

Ter herinnering: Tesla heeft besloten af te zien van ultrasone sensoren en andere radars om zijn autonome – of althans ondersteunende – rijsystemen (Autopilot voor snelwegen en FSD voor gewone wegen) te ontwikkelen en zich uitsluitend te baseren op een reeks camera's. De redenering is dat als mensen in staat zijn te rijden door enkel hun ogen te gebruiken, camera's het hetzelfde competentieniveau moeten kunnen halen. Oké dan…

Hoe dan ook, in beide gevallen is zien goed, maar de verzamelde gegevens interpreteren en op basis daarvan een beslissing nemen is beter. Mensen hebben hersenen, camera's moeten vertrouwen op software. In die context is het gebruik van kunstmatige intelligentie in combinatie met de door Elon Musk zo gewaardeerde neurale netwerken essentieel wanneer er geleerd moet kunnen worden om beter te begrijpen en effectief te (re)ageren. Op die manier zou het gecombineerde systeem van camera's, neurale netwerken en kunstmatige intelligentie de combinatie Autopilot-FSD in staat moeten stellen even goed te rijden als een mens. Waarvan acte.

LEES OOK – Tesla moet alle FSD-wagens terugroepen in de VS 

Eerst FSD v11.4, dan v12

De volgende update van Tesla's Full Self-Driving, die nu nog in een Beta-versie wordt getest, zal volgens Elon Musk echter een grote stap voorwaarts betekenen ten opzichte van de huidige versie 11.3.6. Maar ze zal v11.4 heten omdat Musk heeft besloten dat de naam v12 zal worden gegeven aan een latere evolutie die kunstmatige intelligentie zal integreren, zowel in de analyse van beelden die door de camera's worden vastgelegd als in het beheer van de besturing, de remmen en de acceleratie van het voertuig. Wanneer die fameuze FSD v12 zal worden geïntroduceerd... dat weet alleen Elon Musk. En dan nog!

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten