Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Hebben oudere bestuurders binnenkort een medisch attest nodig om hun rijbewijs te behouden?

Geschreven door Thibault Jacques op 29-02-2024

Op zoek naar meer controle en dus verkeersveiligheid werkt Europa aan nieuwe regels voor het rijbewijs. En daar zijn een aantal opmerkelijke voorstellen bij: een overzicht.

Deze week debatteerde het Europese Parlement over rijbewijzen. Het verkeer moet immers veililger, want momenteel verliezen er elk jaar ongeveer 20.000 mensen het leven op Europese wegen. Het doel is om in 2025 naar nul doden te gaan. Een van de voorstellen is een medische keuring voor bestuurders die ouder zijn dan 40 jaar.

Een arts zou de reflexen, het gehoor en het gezichtsvermogen testen, waarna je rijbewijs met 15 jaar verlengd wordt. Voor 70-plussers zou die medische controle elke 5 jaar georganiseerd worden. Zou, want Europa besloot deze maatregel niet te valideren. Het Parlement is van oordeel dat de bestuurders zelf kunnen inschatten of ze nog achter het stuur horen te kruipen.

Zou dat ook willen zeggen dat dronken bestuurders in de toekomst zelf mogen beoordelen of ze nog met de wagen kunnen rijden?

Andere voorstellen die wel gevalideerd werden

Digitaal rijbewijs

Europarlementariërs zijn voorstander van de invoering van een digitaal rijbewijs (op je smartphone). Dat verhoogt de transparantie, aldus het Europese Parlment. Op die manier kan je in heel Europa op eenzelfde manier behandeld worden.

Strengere rijexamens

Rijexamens moeten ook veranderen, aldus het Europese Parlement. WIe een rijbewijs wil halen, moet ook leren rijden in winterse omstandigheden, attent gemaakt worden over het veilige gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, moderne assistentiesystemen correct kunnen gebruiken enz...

Focus op beginnende bestuurders

Voor beginnende bestuurders moeten de regels ook strenger worden, aldus Europa. Het toegestane alcoholpromillage wordt verlaagd en er komen zwaardere straffen voor gevaarlijk rijgedrag tijdens de eerste 2 jaar na het behalen van je rijbewijs.

Opgemerkt moet worden dat dit de eerste lezing in het Parlement was en dat het onderwerp in juni van dit jaar opnieuw moet worden behandeld.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten