Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / 5 keer meer ongevallen in Brussel dan in rest van België

Geschreven door Hans Dierckx op 27-05-2024

In Brussel gebeuren veel meer verkeersongevallen dan in de rest van het land. Dat blijkt uit een nieuwe overzichtskaart van nationaal statistiekbureau Statbel.

Brussel is veel minder verkeersveilig dan de rest van België, zo blijkt althans uit de cijfers die Statbel recent vrijgaf over het aantal ongevallen in ons land. Per 100 kilometer weg gebeurden in 2022 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 126 ongevallen. In Vlaanderen waren dat er gemiddeld 22,7, en in het Waals Gewest 11,2.

LEES OOK Losgehen op de Autobahn: pro of contra?

Het gaat daarbij om ongevallen waarbij minstens één motorvoertuig betrokken was, en die een lichamelijk letsel tot gevolg hadden. Fietspaden en andere kleine wegen maken geen deel uit van de telling. Statbel baseert zich daarvoor op de processen-verbaal van de politie.

Elsene is het gevaarlijkst

De gemeente met de meeste ongevallen is Elsene, goed voor liefst 264,8 stuks ongevallen per 100 kilometer, gevolgd door Sint-Gillis en Koekelberg. Op het niveau van de provincies, waarvan Brussel geen deel uitmaakt, spant Antwerpen de kroon, met 32 ongevallen per 100 kilometer, gevolgd door Oost-Vlaanderen. Het dunbevolkte Luxemburg scoort het best, met amper 4.

LEES OOK Alcoholcontroles worden iets strenger

Ook wat betreft slachtoffers scoort Brussel duidelijk het slechtst, met een gemiddelde van 6,6 doden en zwaargewonden per 100 kilometer weg in 2022. Dat is meer dan driemaal het landelijke gemiddelde van 1,9. Statbel publiceerde daarbij ook een handig overzichtskaartje waarop je per gemeente de cijfers kan bekijken voor de periode van 2017 tot en met 2022.

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten