Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Rijbewijs: verplicht vormingsmoment voor begeleiders van kandidaat-bestuurders

Geschreven door Klaas Janssens op 15-02-2024

Vanaf 1 maart 2024 hanteert Vlaanderen een nieuwe regelgeving voor begeleiders die kandidaat-bestuurders aan een rijbewijs willen helpen. Er is een verplicht vormingsmoment voor de begeleiders en een verlengde oefenperiode voor de kandidaat-bestuurders.

Voor kandidaat-bestuurders met een 'voorlopig rijbewijs met begeleider' is het momenteel mogelijk om maximaal 2 begeleiders (familieleden, vrienden of kennissen) te kiezen, die hen dan mogen begeleiden helpen bij het leren autorijden. Maar vanaf 1 maart 2024 hanteert Vlaanderen wel een aangepaste regelgeving voor die begeleiders: ze zullen een verplicht vormingsmoment moeten bijwonen.

Vanaf 1 maart 2024 moeten alle kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden, tussen de uitgifte van het voorlopig rijbewijs en het afleggen van het praktijkexamen, minstens 5 maanden verplicht oefenen op de openbare weg. Momenteel is deze oefenperiode nog 3 maanden.

Opgepast: de verlenging naar 5 maanden geldt ook voor kandidaat-bestuurders die vóór 1 maart 2024 hun voorlopig rijbewijs hebben ontvangen, maar pas vanaf 1 maart 2024 hun praktijkexamen afleggen. De verplichte oefenperiode geldt niet voor kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12.

Wanneer moet je dat vormingsmoment volgen?

Dit vormingsmoment voor de begeleiders moet je volgen voordat het voorlopig rijbewijs aan de kandidaat-bestuurder wordt afgegeven, aangezien de ingangsdatum van het voorlopig rijbewijs de dag na de aanvraag is.

Waar kan je dat vormingsmoment volgen?

Begeleiders in spe kunnen dat vormingsmoment volgen bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Tijdens dit moment leren de begeleiders hoe ze hun kandidaat-bestuurder veilig en correct kunnen begeleiden tijdens het leerproces van autorijden. Het gaat dus niet om een praktische proef of over een theoretisch examen van de wegcode. 

Hoe lang duurt dat vormingsmoment en hoeveel kost het?

Dat vormingsmoment duurt 3 uur en kan zowel digitaal als op locatie worden gevolgd - de keuze ligt bij de rijschool of lesgever. De door Vlaanderen bepaalde kostprijs bedraagt 20 euro. Begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 dienen het vormingsmoment minstens 5 maanden vóór het praktijkexamen te volgen. Voor begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12 geldt er geen verplichte termijn.

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten