Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - het beste van twee werelden?

Geschreven door Frédéric Kevers op

Het achtervoegsel in de naam van deze Maserati MC20 zegt het al: de GT2 Stradale is een competitiebeest voor op circuit dat ook gehomologeerd is voor de openbare weg. AutoGids doet de test.

De twee cijfers in de naam van de MC20 verwijzen naar zijn geboortejaar, maar die twee letters werden uiteraard ook niet zomaar gekozen. ‘MC’ staat voor ‘Maserati Corse’, wat meteen duidt op de ware roeping van dit model: de MC20 was voorbestemd voor een carrière in de racerij. In de GT2-raceklasse waarin de MC20 uitkomt, gaat spektakel voor op pure efficiëntie en spitsvondige techniek. 

Het succes van de MC20 GT2 inspireerde Maserati om er ook een straatversie van af te leiden. Van die Stradale zullen welgeteld 914 stuks worden gebouwd, een verwijzing naar het geboortejaar van Maserati, 1914. De grote vraag: is deze Stradale écht de missing link tussen de gewone MC20 en zijn race-uitvoering?

Koetswerk Maserati MC20 GT2 Stradale

Uiterlijk lijkt de verwantschap met de race-GT2 zonneklaar: de Stradale ligt nog lager tegen de grond dan de gewone Maserati MC20, en zijn koetswerk is getooid met even indrukwekkende als efficiënte spoilers en aanhangsels – de pure, bijna sobere elegantie van de normale versie is hier ver zoek. Maar het is meer dan spierballengerol, want die spectaculaire uitdossing is het resultaat van uitgebreid onderzoek in de windtunnel.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Gevolg: terwijl de gewone MC20 bij een snelheid van 280 km/u een neerwaartse druk genereert van 145 kilogram (35 kilogram op de vooras en 110 achteraan), is dat bij de GT2 Stradale maar liefst 500 kilogram (verdeeld in een split van 130/370 kilo over voor- en achterkant). 

Die spectaculaire uitdossing is het resultaat van uitgebreid onderzoek in de windtunnel.

Voor die extra downforce tekenen een compleet andere voorbumper met een flink grotere splitter, extractoren op de motorkap en de voorste wielkasten, in combinatie met een herwerkte diffusor achteraan en natuurlijk die enorme achtervleuge met zwanenhalsl. Die is vast, maar valt handmatig wel te verstellen in drie hoeken.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Uiteraard werd ook de koeling herbekeken met het oog op circuitgebruik. Zo heeft de Stradale specifieke kanalen voor zijn remmen, terwijl de bij de normale MC20 zo elegant geïntegreerde zijdelingse luchtinlaten hier aanzienlijk groter werden om de radiatoren, de versnellingsbak en de motor van genoeg frisse lucht te kunnen verzekeren.

Motor Maserati MC20 GT2 Stradale

Die Nettuno kreeg voor de gelegenheid een andere motorsturing, die er samen met aangepaste turbo’s en een herwerkte uitlaatlijn voor zorgt dat het vermogen toenam met 10 pk – en het koppel slonk met evenveel newtonmeters. Concreet levert de V6 in deze Stradale 640 pk bij 7.500 o/m en 720 Nm tussen 3.000 en 5.500 o/m.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Al die power gaat nog altijd puur naar de achterwielen via een gerobotiseerde achtversnellingsbak met een dubbele koppeling. Voor de prestaties maakt die bescheiden vermogenswinst niet zoveel verschil, al weet de Stradale wel nog een tiende van de acceleratietijd van 0 naar 100 km/u af te knabbelen, door die oefening nu in 2,8 seconden af te werken.

Onderstel Maserati MC20 GT2 Stradale

Maar snelheid is natuurlijk niet de enige bepalende factor op circuit; een laag gewicht, de juiste bandenkeuze én een goede inzetbaarheid van al dat vermogen zijn er minstens zo belangrijk. De GT2 Stradale is volgens Maserati 60 kilogram lichter dan de standaard-MC20: 1.365 kilogram droog aan de haak.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Wat die inzetbaarheid betreft, hebben de ingenieurs en onderstelspecialisten op twee aspecten gewerkt: enerzijds de ophanging zelf, anderzijds de elektronische rijhulpsystemen. Zo neemt de Stradale de lay-out over van de GT2-raceversies, die de dubbele driehoeken combineert met stijvere Unibal-gewrichten.

De Stradale neemt de lay-out over van de GT2-raceversies, die de dubbele driehoeken combineert met stijvere Unibal-gewrichten

Daarnaast houdt deze GT2-voor-de-openbare-weg vast aan de klassieke vier rijprogramma’s van de MC20: Wet, GT, Sport en Corsa. Met dat verschil dat hij die laatste modus aanvult met vier niveaus, waarin de elektronische vangnetten (ABS, tractiecontrole, ESP en het elektronisch geregelde e-LSD-differentieel) almaar permissiever worden. 

Rijden (Circuit) Maserati MC20 GT2 Stradale

Opdracht volbracht? Daarvoor konden we enkele rondjes afwerken op het circuit van Modena. Een kort, maar technisch uitdagend tracé, waar de reële impact van de downforce bij hoge snelheid niet echt voelbaar is, maar dat het onderstel en de remmen des te meer uitdaagt. Een opeenvolging van bochten die deze Maserati gulzig verslindt… of toch zodra zijn Michelin Cup 2R-banden eenmaal op temperatuur zijn.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Die opmerking geldt ook voor de (optionele) koolstofceramische remmen die onder onze auto gemonteerd waren; zolang die koud zijn, moet je bijna boven op de rem gaan staan vooraleer ze kordaat aangrijpen. Eenmaal de boel goed opgewarmd is, verandert deze MC20 GT2 Stradale daarentegen in een fantastisch stukje speelgoed: hij is zowel volgzaam als alert en levendig.

Deze Maserati blijkt een fantastisch stukje speelgoed: de GT2 Stradale is zowel volgzaam als alert en levendig

Door zijn uitstekende evenwicht als gevolg van zijn middenmotorarchitectuur en zijn snedige en uiterst nauwkeurige voortrein dartelt de Maserati van de ene bocht naar de andere. Niet met de precisie en de onverzettelijkheid van een Porsche 911 GT3 RS, maar op een flamboyante wijze die wat pure efficiëntie ruilt voor extra controle en rauw rijplezier.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Misschien belangrijker is daarentegen dat deze Maserati, anders dan die dodelijk efficiënte concurrenten, ook de gemiddelde zondagscoureur de kans biedt om zich te amuseren achter het stuur, in alle veiligheid en zonder beperkingen. Dankzij een koetswerk dat weliswaar strak in het gelid wordt gehouden, maar desondanks toch net iets meer leeft dan doorgaans bij een pure circuitauto, kondigt deze MC20 GT2 Stradale zijn reacties telkens netjes aan, zodat het vertrouwen groeit om ronde na ronde wat verder te gaan.

Rijden (openbare weg) Maserati MC20 GT2 Stradale

De GT2 Stradale biedt bovendien net diezelfde veelzijdigheid als de gewone MC20, waardoor hij zich evengoed leent voor normaal dagelijks gebruik. Ook deze circuitversie-voor-de-straat behoudt dat uitstekende zicht rondom en is ondanks zijn toch niet zo kleine formaat verrassend wendbaar, terwijl de soepele biturbo-V6 zelfs bij de laagste toerentallen paraat staat.

Review Maserati MC20 GT2 Stradale (2025) - test AutoGids

Afgeleide van een competitieversie of niet, de MC20 GT Stradale blijft trouw aan het DNA van Maserati: dit is een waardige GT, geschikt om in alle sereniteit lange ritten mee af te werken. Maar pik onderweg een bergpas mee, en de welgemanierde modelleerling verandert in een bad boy. De honger van deze Maserati lijkt wel onstilbaar… Het enige wat nog ontbreekt, is een sound die de competenties van deze uitzonderlijke GT wat meer eer zou bewijzen.

Conclusie Maserati MC20 GT2 Stradale

Met de MC20 GT2 Stradale lijkt Maserati de sweet spot te hebben gevonden tussen een sportwagen voor de weg en een voor het circuit, waarbij de Italianen een net iets andere invulling hebben weten te geven aan een genre dat we ook van andere constructeurs kennen.

Lees: de Maserati MC20 GT2 Stradale rijdt misschien net iets minder puur als de onvermijdelijke 911 GT3 RS, als de inmiddels op pensioen gestuurde Lamborghini Huracan STO of de toekomstige Ferrari 296 Speciale, maar biedt zijn bestuurder daardoor des te beter de kans om zijn eigen grenzen te verkennen. En te verleggen.

Verwante testen

In dit artikel : Maserati, Maserati Mc20

Web Editor

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker