Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Suzuki e Vitara 4WD (2025) - Meteen raak?

Geschreven door Frédéric Kevers op

Op de commerciële lancering van Suzuki’s eerste elektrische model op onze markt is het nog heel even wachten, maar wij konden nu al met de e Vitara rijden. En dat beviel best wel...

Suzuki was zowat de laatste constructeur op onze markt die nog niet op de kar van de elektrische auto was gesprongen. Tot nog toe hielden ze het bij het Japanse merk bij full hybrids en plug-inhybrides, die voornamelijk bij Toyota werden ingekocht en van een Suzuki-logo werden voorzien: de Swace is een omgekatte Corolla Toyota Touring Sports, de Across een RAV4 PHEV. Voor Suzuki’s eerste elektrische model zijn de rollen echter omgedraaid: de nieuwe Toyota Urban Cruiser wordt een kloon van de Suzuki e Vitara, niet omgekeerd.

Speciaal voor deze elektrische SUV ontwikkelde de kleine Japanse constructeur een eigen moduleerbaar platform, dat de naam Heartect-e meekreeg. Op die basis mogen we verschillende modellen verwachten, waarvan deze compacte SUV de eerste is. Voor de naamgeving hebben de marketeers dan wel de link willen leggen met de bestaande Vitara, maar voor alle duidelijkheid: er is geen enkele technische noch esthetische band tussen dit elektrische model en de Vitara met verbrandingsmotor. Die laatste (die vorig jaar nog eens werd opgefrist) zal trouwens voorlopig naast de elektrische nieuwkomer in de catalogus blijven staan.

Design, koetswerk en afmetingen Suzuki e Vitara 4WD (2025)

Vergeleken met de Vitara op benzine is de e Vitara in alle richtingen gegroeid: met zijn 4.275, 1.800 en 1.635 millimeter is hij welgeteld 9 centimeter langer, 2,5 centimeter breder en 3,5 centimeter hoger. Maar door de wielen meer naar de hoeken te verhuizen gaat vooral de wielbasis – altijd een goede indicatie voor de binnenruimte – er spectaculair op vooruit: 20 centimeter maar liefst, tot 2,70 meter. Het zijn afmetingen waarmee deze e Vitara vergelijkbaar is met een BYD Atto 2, Ford Puma Gen-E, Hyundai Kona Elecric, Kia EV3 en enkele Stellantis-modellen.

2025 Suzuki eVitara (Prototype test)

Uiterlijk wijkt de e Vitara nogal af van de voor Suzuki gebruikelijke vormtaal. Hij ziet er duidelijk moderner uit, door typische SUV-elementen als zwarte koetswerkbescherming, grote wielen en een verhoogde bodemvrijheid te combineren met meer dynamische trekken: een lage daklijn, weggewerkte achterste deurgrepen en gespierde wielkasten. Het geheel ligt aangenaam op het netvlies en doet deze e Vitara groter lijken dan hij in werkelijkheid is. De lichtsignatuur in liggende Y-vorm maakt zijn potige look compleet.

Binnenruimte en koffer Suzuki e Vitara 4WD (2025)

Het interieur combineert op een al even overtuigende manier de robuuste trekken van een SUV met de moderne uitstraling van een EV. De schermen voor de instrumenten en centrale interface zitten samen onder één glas en worden aangevuld met echte knoppen op het stuurwiel, de middentunnel en het dashboard. Het centrale aanraakscherm geeft toegang tot enkele personaliseerbare shortcuts door op het scherm naar beneden te swipen.

2025 Suzuki eVitara (Prototype test)

De auto’s waarmee wij voor deze kennismaking op pad mogen, zijn officieel nog preproductie-exemplaren, maar de kwaliteitsindruk is toch al een stuk beter dan in de bestaande Suzuki-modellen met benzinemotor, ondanks wat harde kunststoffen en minder geslaagde inzetstukken in zwarte pianolak hier en daar. De binnenruimte vaart duidelijk wel bij het eigen EV-platform; de koffer lijkt ons daarentegen niet van de grootste, en in elk geval kleiner dan die van bijvoorbeeld een Kia EV3 (een exacte waarde kon Suzuki ons nog niet meedelen). Ook voor een frunk was er in de gedrongen neus geen plaats meer.

Kenmerken en prestaties Suzuki e Vitara 4WD (2025)

Het Heartect-e-platform is geschikt voor voorwielaandrijving, met één motor voorin, of een permanente vierwielaandrijving, met een bijkomende motor op de achteras, door de Japanners ‘Allgrip-e’ gedoopt. 

2025 Suzuki eVitara (Prototype test)

Voor de e Vitara levert dat drie mogelijkheden op. Als 2WD laat de elektrische cross-over de keuze tussen een motorvermogen van 144 pk of 174 pk (maar telkens 193 Nm). De 4WD vertrekt van de configuratie met de 128 kW-motor voorin, maar voegt daar achterin nog een unit van 48 kW/65 pk aan toe, goed voor een gezamenlijke output van 135 kW/184 pk en 307 Nm en een sprintje van 0 naar 100 in 7,4 seconden. De topsnelheid is voor alle varianten begrensd op 150 km/u, en de e Vitara mag tot 750 kilogram slepen.

 

Batterij, rijbereik en laden Suzuki e Vitara 4WD (2025)

De minst krachtige e Vitara bedient zich van een batterijpakket van 49 kWh bruto; de andere twee kunnen rekenen op 61 kWh. Het gaat in beide gevallen om batterijen van het lithium-ijzer-fosfaattype, afkomstig van het Chinese BYD. Vergeleken met NMC-batterijen kun je zulke LFP-cellen probleemloos tot 100 procent laden zonder risico op vroegtijdige degradatie.

2025 Suzuki eVitara (Prototype test)

Snelladen kan maximaal met 90 kWh, waardoor het volgens Suzuki 45 minuten duurt om de batterij weer van 10 naar 80 procent te laden op gelijkstroom. Dat lijkt op het eerste gezicht enigszins pessimistisch, maar de homologatiecyclus is nog niet rond. Ook het aangekondigde rijbereik – tussen 346 en 428 kilometer, afhankelijk van de versie – is nog niet definitief.

Rijgedrag en comfort Suzuki e Vitara 4WD (2025)

Een korte kennismaking met enkele preproductie-exemplaren was alvast positief. De Suzuki e Vitara maakt een relatief lichtvoetige indruk, en zijn stuur voelt nauwkeurig aan. Bij een pittiger rijstijl is de 4WD de levendigste – en leukste – van de familie; terwijl de 2WD dan voorspelbaarder reageert door braaf te gaan ondersturen. De tussenacceleraties zijn naar goed EV-gewoonte stevig, zij het nooit echt splijtend. Er zijn wel wat koetswerkbewegingen voelbaar, maar die blijven over het algemeen netjes onder controle.

2025 Suzuki eVitara (Prototype test)

Het comfort is degelijk, dankzij een goed gekozen ophangingscompromis en stil interieur. Vooral de uitstekende demping van rolgeluiden – lange tijd toch een pijnpunt bij Japanse auto’s – valt op. De rijhulpsystemen tot slot doen wat ze moeten doen, zonder opdringerig te worden.

Prijs Suzuki e Vitara 4WD (2025)

De nieuwe Suzuki e Vitara rolt vanaf de zomer van 2025 van de band in India. De eerste exemplaren bij de Belgische dealers worden dit najaar verwacht. Prijzen worden dan pas bekendgemaakt.

Verdict Suzuki e Vitara 4WD (2025)

Zelfs al waren de geteste modellen nog maar preproductie-exemplaren, toch maakt deze Suzuki e Vitara een erg geslaagde eerste indruk. Het lijkt alsof het Japanse merk met zijn eerste EV een flinke stap voorwaarts zet. Al zal veel natuurlijk afhangen van de prijs die Suzuki op deze elektrische cross-over plakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars