Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Alcoholcontroles worden (iets) strenger vanaf 1 mei 2024

Geschreven door Klaas Janssens op 26-04-2024

Vanaf woensdag 1 mei 2024 zullen autobestuurders die onderworpen worden aan een alcoholcontrole geen 15 minuten pauze meer mogen vragen.

Momenteel mag je een kwartiertje pauze vragen wanneer je als autobestuurder aan de kant wordt gezet voor een alcoholcontrole, 15 minuten die ervoor moeten zorgen dat het zogeheten "mondalcoholeffect" geneutraliseerd wordt. Het zou immers kunnen dat het resultaat van een blaastest beïnvloed wordt wanneer je net alcohol geconsumeerd hebt. Maar die regel wordt geschrapt. Vanaf woensdag 1 mei 2024 zullen autobestuurders die onderworpen worden aan een alcoholcontrole geen 15 minuten pauze meer mogen vragen.

Vorig jaar kondigde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit aan dat de politie nieuwe ademanalysetoestellen in gebruik zou nemen, blaastests die het alcoholpercentage veel preciezer kunnen meten. Van een eventuele vertekening door het "mondalcoholeffect" is dan ook geen sprake meer, zodat de juridische nood aan een kwartiertje wachttijd vervalt. Dat moet de politiediensten vooral tijd besparen, zodat ze veel meer controles kunnen uitvoeren in dezelfde tijdspanne.

Minder hard blazen

Die nieuwe generatie ademanalysetoestellen die federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Écolo) introduceerde, maken alcoholcontroles naast preciezer ook sneller. Bij een blaastest hoeft de gecontroleerde bestuurder geen 1,9 liter lucht meer nodig om tot een geldig resultaat te komen, maar slechts 1,2 liter. Je hoeft dus minder hard en minder lang te blazen, zodat de politie nog sneller op alcohol zal kunnen controleren 

Dit ontwerp van besluit ondersteunt het All For Zero-actieplan van Gilkinet, want de minister van Mobiliteit wil dat eenderde van de Belgische bestuurders jaarlijks minstens een alcoholcontrole ondergaat. Het is de bedoeling de tolerantiedrempel voor alcoholgebruik in het verkeer te verlagen. Eerder werd er reeds beslist dat het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken zou worden als de bestuurder een alcoholpercentage van 1,2 promille laat noteren.

De rechten van de bestuurder?

Die nieuwe ademanalysetoestellen hebben geen invloed op de rechten van de op alcohol gecontroleerde automobilist. De bestuurder kan nog steeds een tweede ademtest vragen wanneer hij denkt dat de afgenomen blaastest niet correct is. Als het resultaat inderdaad afwijkt van de eerste test, wordt er een derde test uitgevoerd. Het is ook mogelijk om een bloedtest aan te vragen om alle twijfel weg te nemen. Als die echter positief is, zullen de kosten voor het bloedstaal op de bestuurder worden verhaald, boven op boete en de eventuele intrekking van het rijbewijs.

Ter herinnering: het alcoholgehalte in het bloed mag niet hoger zijn dan 0,22 mg/l (0,5 promille). Als de bestuurder weigert om een blaastest af te leggen of als het resultaat vervalst is, zal de politie een bloedstaal eisen.

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten