Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Fraude met nummerplaten: hoe te herkennen en wat te doen?

Geschreven door Olivier Duquesne op 18-02-2020

Fraude met nummerplaten: hoe te herkennen en wat te doen? #1

Officiële kentekenplaten worden gestolen en vervangen door een zeer goed nagebootst exemplaar, waarna die nummerplaten misbruikt kunnen worden voor criminele activiteiten. Want kan je daaraan doen?

Met een gestolen nummerplaat kunnen een heleboel overtredingen worden begaan die de eigenaar van die kentekenplaat een heleboel adminstratieve rompslomp kan opleveren. Om zo lang mogelijk onder de radar te blijven, hebben criminelen een nieuwe modus operandi ontwikkeld, waarbij ze gestolen nummerplaten vervangen door zeer goed nagebootse kopieën. Het gebruik van de originele kentenplaat geeft hen meer tijd voor hun criminele acties, daar de politiediensten de eigenaar van het voertuig viseren.

Wat moet je doen om een eventuele kentekenplaatverwisseling te melden en om die gestolen nummerplaat te vervangen?

Identificatie van de officiële kentekenplaat

Alleen de nummerplaat achteraan is officieel, die aan de voorzijde van je wagen is een kopie. Je kan een officiële kentekenplaat herkennen aan:

  • Het logo van de DIV wordt in de nummerplaat gestanst: controleer het reliëf met je vinger
  • Onder dat logo staat een DIV-watermerk met cijfers en de letter B
  • Op de achtergrond wordt de nationele leeuw gedrukt, op een afstand van 30 millimeter van de volgende leeuw
  • Op de grens tussen het witte en het blauwe deel (van de Europese vlag) vind je een DIV-veiligheidslint

Ontdek een kopie

Een valse kentekenplaat vertoont doorgaans de volgende gebreken. Je moet je nummerplaat natuurlijk af en toe controleren om te zien of het originele exemplaar nog aan je auto hangt.

  • Een gelijmde in plaats van een gestanste dichting
  • Ontbreken van beveiligheidselementen
  • Verkeerde afmetingen
  • Geen afgeronde hoeken
  • Afwezige of slecht werkende reflectiefolie
  • Verkeerd lettertype en andere kleuren
  • Sporen van sabotage

Je nummerplaat is gestolen: wat nu?

Je officiële nummerplaat is weg, aan je auto hangt een valse nummerplaat. Verwittig dan eerst de politie en je verzekering, zodat je een "certificaat van ongewenste onteigening" verkrijgt. Daarna starten de klassieke procedures om een nieuwe kentekenplaat aan te vragen bij de Dienst van Inschrijvingen voor Voertuigen (DIV), want je nummerplaat wordt meteen geannuleerd wanneer je de diefstal meldt.

Opgelet:

  • Het is dan onmogelijk om je voertuig te besturen tot je over een nieuwe kentekenplaat beschikt, wat enkele dagen kan duren.
  • Dankzij het door de politie geleverde certificaat is het wisselen van je nummerplaat in dit geval wel gratis, toch als het verzoek binnen de 15 dagen na de aangifte bij de politie worden ingediend

Een nieuwe registratie impliceert een nieuwe groene kaart. Vergeet niet de diensten die gekoppeld zijn aan je nummerplaat aan te passen, zoals je bewonerskaart, geautomatiseerde parkeerbetaaldiensten en buitenlandse vignetten. Helaas is dit niet altijd gratis.

Extra tips

Als je een brief ontvangt van de politie of de rechtbank voor handelingen die duidelijk zijn gepleegd door een persoon die je nummerplaat heeft gestolen, ga dan onmiddellijk naar de politie met jouw voertuig. Zij zullen dan in staat zijn om de vervanging vast te stellen en je verklaring op te nemen. Elk bewijs om aan te donen dat je op het moment van de feiten elders was, is nuttig. Blijft vooral rustig en hoffelijk.

Wordt je kentekenplaat in het buitenland gestolen en verwisseld, neem dan contact op met de Belgische ambassade of het consulaat. En met de lokale politie. Hou er dan rekening mee dat je voertuig wellicht gerepatrieerd zal moeten worden en dat je je reis enkel zal kunnen verderzetten met een huur- of vervangwagen. Check de mogelijkheden met je verzekeringsmaatschappij en controleer de gedekte en vergoede kosten van je reisbijstand.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests