Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Schade aan je auto door een put in de weg: wat nu?

Geschreven door Olivier Duquesne op 10-08-2020

Schade aan je auto door een put in de weg: wat nu? #1

Als je auto beschadigd is geraakt of zelfs een ongeval krijgt door de slechte staat van het wegdek, bestaan er schadeloosstellingen. Maar je hebt daar niet automatisch recht op en de procedures zijn omslachtig.

De staat van het Belgische wegennet is verre van optimaal. Ondanks de steeds talrijkere wegenwerken kom je regelmatig gescheurde, gebroken en oneffen wegen tegen of zelfs stukken met hele gaten in het wegdek. Deze slechte wegen kunnen je auto beschadigen, en dan vooral de assen en de wielen (velgen en banden). Ze kunnen motorrijders zelfs ten val brengen. Je kan daarvoor een vergoeding vragen aan de wegbeheerder, maar om zo’n schadevergoeding te krijgen, moet je heel wat obstakels overwinnen. Bij deze een paar tips en procedures…

Bel de politie

Om op een schadevergoeding te kunnen rekenen, moet je zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelen. Allereerst bel je de politie. Als het incident is gebeurd op een snelweg of een autoweg, kan je zo in alle veiligheid een vaststelling doen. Bovendien is een politieverslag onmisbaar. Dit verslag kan ook achteraf worden opgemaakt in een politiekantoor met ter plaatse verzameld materiaal (foto’s en getuigenissen). Maar een agent die ter plaatse is geweest, zal uiteraard meer gewicht in de schaal kunnen werpen.

Neem foto’s

Je moet absoluut foto’s nemen van de auto en van de staat van de weg, zonder daarbij je eigen veiligheid in gevaar te brengen. Het beste is om het voertuig en het beschadigde wegdek in één beeld te brengen. Vervolgens moet je exact aangeven waar het wegdek in slechte staat verkeert: de naam van de weg, de kilometerpaal, herkenningspunten en eventueel met behulp van je smartphone de exacte gps-coördinaten. Het is niet zinloos om deze stappen zelf te nemen zelfs al zal ook de politie dat doen, met specifieke dossiers voor dit soort problemen.

Ondersteuning van de verzekering

Je verzekering zal de schade vergoeden als je een omniumverzekering hebt (na aftrok van een eventuele franchise). De verzekeraar zal daarna proberen om de kosten te verhalen bij de wegbeheerder. Opgelet: sommige verzekeringen komen niet tussen als enkel de banden geraakt zijn. Voor wie geen omniumverzekering heeft, moet de bestuurder alles voorschieten en zelf een dossier opmaken om een schadevergoeding te bekomen bij de overheid. Al bieden sommige autoverzekeringen wel een aanvullende optie voor juridische bijstand. Daarmee kan je een beroep doen op hulp van de juridische dienst van de verzekeraar als je schade oploopt als gevolg van een slecht wegdek.

Klacht neerleggen

Om klacht neer te leggen, moet je eerst weten tegen wie je je moet richten. En omdat in België niets eenvoudig is, moet je eerst te weten komen wie verantwoordelijk is voor dat stuk weg: de gemeente, de provincie of het gewest. Je moet je dan tot de juiste instantie (en het juiste departement ervan) richten. Via deze links kom je te weten wie bevoegd is:

Vervolgens moet je een dossier samenstellen dat absoluut de volgende elementen moet bevatten:

  • De offerte of factuur voor de herstelling van de schade
  • Het politieverslag
  • De foto’s die ter plaatse zijn genomen
  • De eventuele getuigenissen
  • Alle andere elementen die kunnen leiden tot een schadevergoeding, meer in het bijzonder:
    • dat de schade aan het wegdek niet kon worden voorspeld (omdat u daar bijvoorbeeld niet regelmatig komt)
    • dat de schade niet was aangegeven
    • dat het gat, de scheur of de bult in het wegdek niet konden worden vermeden
    • dat de verantwoordelijke instanties dus een fout hebben begaan door niet de nodige maatregelen te nemen om het wegdek correct te onderhouden
    • dat er een oorzakelijk verband is tussen het gebrek en de voertuigschade.

Slaagkans

Helaas staat een goed dossier nog niet garant voor een overwinning in de vorm van een schadevergoeding. Bovendien moet je veel geduld en doorzettingsvermogen hebben om een schadeloosstelling te kunnen bekomen in het kader van een minnelijke schikking. De hulp van een advocaat (via bijvoorbeeld je juridische bijstand) is een onmiskenbare troef. Als de bevoegde instantie niet reageert, kan je een rechtszaak overwegen. In dat geval heb je een proces-verbaal nodig van de politie en moet je je door een advocaat laten vertegenwoordigen. En ook dan moet je veel geduld hebben, want bij gebrek aan jurisprudentie is de slaagkans slechts 50 procent. Als het aantal klachten van burgers echter toeneemt, kan de rechtbank het probleem erkennen en de instanties verplichten om de nodige stappen te ondernemen om een goede kwaliteit van het wegdek te garanderen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests