Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe verkoop je het best je auto?

Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar

Geschreven door Olivier Duquesne op 07-03-2021

Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #1
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #1
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #2
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #2
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #3
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #3
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #4
Een auto verkopen na het overlijden van de eigenaar #4

Na een overlijden kunnen de erfgenamen van een of meerdere wagens, voor dagelijks gebruik of als verzameling, die weer doorverkopen na het opmaken van een inventaris. Er zijn echter enkele belangrijke details om op te letten.

Na een overlijden maken de voertuigen van de overledene deel uit van de nalatenschap. De nummerplaat, indien deze een Europees formaat van 7 cijfers heeft, kan alleen op de nieuwe eigenaar worden overgedragen indien die persoon de overlevende echtgenoot, de wettelijk samenwonende partner of een van de kinderen van de overledene is. Er is een overdrachtsprocedure naar de DIV via de verzekeraar of de makelaar (de verzekeringssticker is verplicht op het overdrachtsformulier). De verzekeringsovereenkomst moet immers worden aangepast, omdat daarin niet de naam van de overledene als eigenaar kan worden gehandhaafd. Het is niet mogelijk een plaat met een oud formaat over te zetten. In dat geval moet hij worden geschrapt voordat het voertuig opnieuw wordt geregistreerd. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat er mogelijk successierechten moeten worden betaald. De successierechten, tarieven en vrijstellingen zijn afhankelijk van het gewest en de relatie.

Verkoop na overlijden

Indien geen enkele erfgenaam het voertuig in bezit wil nemen, is het mogelijk het te verkopen zodra de inbeslagneming van het goed is geregistreerd. De inschrijving moet zo spoedig mogelijk, en in ieder geval binnen 4 maanden na het overlijden, worden geschrapt. Dan kan de erfgenaam - of een van de door de nalatenschap aangewezen erfgenamen - overgaan tot de verkoop. De koper kan, om elke twijfel weg te nemen, een overlijdensakte opvragen of een akte van de notaris en de handtekening van alle erfgenamen eisen. Er is geen vertraging voor de doorverkoop vanaf de inbeslagname. Indien van toepassing moet de opbrengst van de verkoop dan in overeenstemming zijn met de overeenkomst betreffende de verdeling tussen de erfgenamen. De erfgenamen kunnen er ook mee instemmen het voertuig over te dragen aan een van hun getrouwen. Deze laatste moet dan de andere erfgenamen schadeloos stellen op basis van hun onderlinge overeenkomst.

Luxe-auto of collectie-auto

In het geval van een verzameling of een voertuig met een hoge waarde, is het raadzaam nog waakzamer te zijn. Aangezien erfenissen tussen particulieren aan successierechten zijn onderworpen, worden de auto('s) automatisch in de nalatenschap opgenomen. Als de marktwaarde aanzienlijk is, is een - bij voorkeur notariële - overeenkomst tussen de erfgenamen verstandiger om latere conflicten te voorkomen. Pas op: de erfgenamen kunnen afstand doen van de nalatenschap om de (zware) schulden van de overledene te ontlopen. Maar in dit geval is het onmogelijk om het (de) voertuig(en) terug te krijgen die deel zullen uitmaken van de goederen die nodig zijn om de schuldeisers terug te betalen.

Verrassende ontdekking

Elk voertuig dat na de inbeslagneming in een eigendom van de overledene wordt ontdekt, kan worden verkocht, soms tot verrassing van de erfgenamen verscheidene maanden na het overlijden. Op grond van artikel 2279 van het Burgerlijk Wetboek, dat bepaalt dat "op het gebied van roerende zaken, bezit gelijk staat met eigendom". Opgelet, hetzelfde artikel bepaalt dat indien dit goed door een ander werd gestolen of verloren, deze laatste een herroepingsrecht heeft van 3 jaar te rekenen vanaf de dag van het verlies of de diefstal. Tijdens deze periode kan hij zich dus tegen de nieuwe eigenaar van het goed keren om schadevergoeding te verkrijgen.

Geven tijdens uw leven

Het is ook mogelijk een testament op te maken voor het erfenis en schriftelijk de begunstigde(n) van een of meer klassieke voertuigen te bepalen. Ook voor de successierechten is het interessanter om tijdens het leven een schenking te doen als het moeilijk wordt om de voertuigen in bezit te houden of de overdracht voor te bereiden. De rechten van een schenking zijn immers lineair en dus minder nadelig dan de successierechten, vooral voor verre familie of wanneer er geen rechtstreekse verwantschap is. De hulp van een notaris is nodig om de erfenis van een waardevol goed, zoals een luxe- of verzamelauto, voor te bereiden.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests