Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Autoverzekeringen vergelijken: slimme tips

Geschreven door David Leclercq op 22-11-2018

Autoverzekeringen vergelijken: slimme tips #1
Autoverzekeringen vergelijken: slimme tips #1
Autoverzekeringen vergelijken: slimme tips #2
Autoverzekeringen vergelijken: slimme tips #2

Mensen hebben vaak de neiging om trouw te zijn aan hun verzekeraar. Maar die biedt misschien niet altijd de beste prijs. Daarom kan het zinvol zijn om regelmatig de markt op te gaan om het aanbod te vergelijken en de beste eruit te kiezen.

Het vergelijken van het marktaanbod is een noodzakelijke stap om te vermijden dat je te veel betaalt voor je verzekering. Het zou spijtig zijn als je een contract zou tekenen waarvan de prijs en de voorwaarden helemaal niet marktconform zijn. Daarom moet je op exact dezelfde wijze tewerk gaan als wanneer je de prijzen van gas of elektriciteit vergelijkt. Of zoals wanneer je twee auto’s naast elkaar zet: je kijkt naar het merk, de motorversie, de opties, de diensten,…

Online vergelijken

Een eerste stap is het online opvragen van offertes. Uiteraard kan je daarvoor naar de websites en de simulatietools van de diverse verzekeraars surfen, maar dat is behoorlijk omslachtig, en zoals bij leningen krijg je dan enkel een basisaanbod waar nog geen enkele korting of menselijke tussenkomst en eventuele tijdelijke promotieacties van zijn afgetrokken. Doorgaans kan je bij een online vergelijkingstool zoals Hopala terecht voor een eerste schifting, waarbij je de duurste aanbiedingen scheidt van de gemiddelde en de goedkope. Daarmee heb je al een indicatie. Daarna kan je een aantal aanbiedingen gaan selecteren en online of per telefoon een meer gepersonaliseerde simulatie aanvragen, wat ongetwijfeld al tot grote veranderingen zal leiden.

Vergelijken bij een makelaar

Ook een makelaar kan een goede oplossing zijn, of toch als je niet het allerlaatste percentje wil gaan besparen – de makelaar heeft ook recht op zijn verloning. Onafhankelijke makelaars werken met verschillende verzekeraars samen en kunnen je de voor- en nadelen van elke formule uitleggen. Zorg wel dat je bij iemand eerlijk terechtkomt, die niet gewoon probeert om je het contract aan te smeren waar hij of zij de grootste marge bij opstrijkt.

Tips om goed te kiezen:

  • Een erkende maatschappij: informeer je op voorhand en sprokkel meningen (liefs positieve) over dit bedrijf bij elkaar.
  • Vergelijk hetzelfde product: ga geen appelen met peren vergelijken. Zoals je weet is de ene verzekering de andere niet. Verzekeraars hebben de neiging om de dingen mooi te verpakken en bepaalde voordelen van de concurrentie onder de mat te vegen. Dat geeft ook aan in welke mate je met een betrouwbare maatschappij te maken hebt. Of anders gezegd: een duidelijk aanbod staat vaak gelijk aan een betrouwbaar bedrijf.
    • Een BA-verzekering kan je relatief eenvoudig vergelijken. De eigenlijke dekking van deze polis is immers altijd de vergoeding aan derden en een bijstand na ongeval. Wat eventueel wel kan verschillen is het wel of niet aanwezig zijn van een vervangwagen na een ongeval. Bij het kiezen van een BA-verzekering kan je je dus laten leiden door de premie, wat bij andere waarborgen niet het geval is.
    • Bij omniumverzekeringen wordt het al een stuk ingewikkelder. Welke dekkingen zijn er net inbegrepen? Wat is de vrijstelling of franchise? Hoelang kan je genieten van een maximaal waardebehoud en welke in de afschrijving die volgt? Een makelaar of agent kan je helpen om hierbij het overzicht te bewaren.
    • In geval van een rechtsbijstand of bestuurdersverzekering vergelijk je best de exacte dekkingen en de vergoedingsgrenzen.
    • Bij een bijstandsverzekering kijk je best na op hoeveel tussenkomsten je recht hebt. Bij vele verzekeraars is het aantal tussenkomsten voor een oudere wagen gelimiteerd tot één of twee per jaar.
  • Ga je niet oververzekeren: elke bestuurder moet uiteraard zijn eigen capaciteiten kunnen inschatten. Laat je dus niet om de tuin leiden door je in te schrijven voor opties die je niet nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een pechbijstand als je auto nieuw is en nog een constructeursgarantie geniet. Vermijd ook all-in pakketten, die vaak vol overbodige opties zitten. In dat geval ga je je opties beter een voor een selecteren.
  • Evalueer de klantendienst: de menselijke ondersteuning is een criterium dat niet wordt omschreven in het aanbod. Bij problemen is het psychologisch gezien belangrijk dat je menselijke ondersteuning krijgt aan de andere kant van de lijn, bij de garage of met de expert. Je moet er met andere woorden geen spijt van hebben als je iets meer betaalt voor een degelijke klantendienst die maakt dat je geen uren moet wachten of achter je dossierbeheerder zijn veren moet zitten. Geef met andere woorden de voorkeur aan maatschappijen die een goede reputatie hebben op dit domein.

Ben je op zoek naar specifiek advies over je autoverzekering? Lezers van Autogids kunnen hiervoor terecht bij onze partner, verzekeringsmakelaar Hopala. De specialisten in autoverzekeringen van Hopala helpen je graag verder, volledig vrijblijvend.
Je kan hen bereiken via email op [email protected] of telefonisch op het nummer 03/376 12 08.
Ben je benieuwd welke autoverzekering (zowel in premie en dekking) het beste bij jou past, vul dan hier enkele vragen in en je komt het onmiddellijk te weten.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests