Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe koop je het best een auto?

Welke basispremie en welke opties zijn mogelijk?

Geschreven door David Leclercq op 10-01-2023

Welke basispremie en welke opties zijn mogelijk? #1
Welke basispremie en welke opties zijn mogelijk? #1
Welke basispremie en welke opties zijn mogelijk? #2
Welke basispremie en welke opties zijn mogelijk? #2

Een verzekering is zoals een auto: je krijgt een basismodel aangeboden en dat kan je dan met opties aanvullen om je comfort te vergroten. Die opties hebben uiteraard ook gevolgen voor de premie die je moet betalen.

Je nieuwe auto rijdt en voortaan ken je enkel nog plezier en gemoedsrust? Niet echt, want net zoals bij auto’s zelf verkoopt een verzekeraar je een basisdekking die naargelang van je voorkeur kan worden aangevuld met een hele reeks betalende opties. Het is dus beter om een stand van zaken op te maken en om na te denken over de best mogelijke formule in functie van de staat van de auto, zijn leeftijd, zijn restwaarde, de afbetaling enzovoort.

Basis-BA

Dit is de verplichte “Burgerlijke aansprakelijkheid”, de wettelijk vereiste minimale dekking. Je kan niet zonder, want daarmee ben je ingedekt bij schade aan andere voertuigen of verwondingen aan andere mensen. Zonder deze verzekering eindig je in de rechtbank en misschien zelfs in de gevangenis. Het is die minimale dekking die je ook recht geeft op het verzekeringsattest, de vroegere groene kaart, die je moet tonen bij een politiecontrole en op de technische keuring.

“Kleine” omnium

We moeten niet rond de pot draaien: een volledig omniumverzekering is duur en niet noodzakelijk zinvol voor wie zijn auto al volledig heeft betaald en de middelen heeft om een andere te kopen in geval van een onaangename verrassing. Daarom zijn verzekeraars zo slim geweest om een tussenproduct te bedenken “de kleine omnium”, ook wel mini-omnium, rampenomnium of Brandina-omnium genoemd. Die komt bovenop de basis-BA en dekt vaak tegen een aantrekkelijk tarief tegenvallers als gevolg van externe factoren. Hieronder verstaat men brand, diefstal, vandalisme, glasbreuk en schade door natuurverschijnselen, zoals hagelschade of aanrijding met een dier. Allemaal zaken die niet zijn inbegrepen in de BA. Het is dus belangrijk dat je dat weet. Informeer je goed om te weten wat er wordt gedekt en wat niet, want elke verzekeraar heeft zijn eigen lijstje.

Omniumverzekering of totale dekking

Zoals de naam aangeeft, dekt een volledige omnium of full omnium alle soorten schade, onafhankelijk van of je in fout bent of in je recht – behalve uiteraard wanneer je dronken of gedrogeerd aan het stuur zat, want dan zal de verzekeraar zich tegen je keren in de rechtbank. Deze formule is uiteraard het duurst, maar ze is wel interessant voor wie nog een krediet lopen heeft op de auto. Bij een ongeval moet je uiteraard nog de vrijstelling ophoesten (die verschilt naargelang van de verzekeraar) en de meerkost bij aankoop van een andere auto (al ben je niet verplicht om een nieuwe auto te kopen), maar je zal nooit worden geconfronteerd met een buitensporig hoge factuur om de kapotte auto te betalen of om een nieuwe auto te kopen. De kredietverstrekker kan bij het afsluiten van een autolening eisen dat er een omniumverzekering wordt afgesloten voor de hele duurtijd van de lening.

Rechtsbijstand

Afhankelijk van de rechtsbijstandsformule die je kiest, zal deze verzekering je bijstaan na een ongeval, in een contractueel geschil, bij een strafrechtelijke verdediging en tal van andere zaken die voor jou op administratief en financieel vlak zware gevolgen kunnen hebben. Vaak wordt gedacht dat de rechtsbijstandsverzekering enkel zinvol is wanneer een schadegeval je richting rechtbank dreigt te brengen. Hoewel dit natuurlijk ook binnen het takenpakket van de rechtsbijstand valt, is het veel meer dan dat. De rechtsbijstand komt bijvoorbeeld ook tussen na een aanrijding in het buitenland of een ongeval met een wagen met buitenlandse nummerplaat.

Maar als we een goede raad mogen geven: je kan bij nagenoeg al je verzekeringen (familiale verzekering, brandverzekering,…) een rechtsbijstand nemen. Daarom kan het de moeite lonen om een algemene en onafhankelijke rechtsbijstandsverzekering aan te gaan, die geldt voor al je contracten. Dat doe je dan bij een instantie die belangenvermenging vermijdt en die de snelheid waarmee een zaak wordt afgehandeld optimaliseert.

Bestuurdersverzekering

De BA dekt mogelijke schade aan andere weggebruikers, maar niet je eigen verwondingen of eventuele medische kosten. Je wordt aanvankelijk namelijk altijd gezien als de verantwoordelijke. Om te vermijden dat je de nodige zorgen moet ontberen om financiële redenen, is het zinvol om een bestuurdersverzekering af te sluiten. In geval van invaliditeit ben je volledig gedekt. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn…

Bijstandsverzekering

Na het verlopen van je constructeursgarantie heb je (in de meeste gevallen) geen recht meer op een pechbijstand. Dat is een meevaller voor verzekeraars, die dit product daardoor kunnen opnemen in hun aanbod. Het is een goede manier om tot gemoedsrust te komen. Maar er is veel concurrentie op dit vlak, vooral met bepaalde automobielclubs. Doorgaans mag zo’n verzekering niet meer dan 100 euro per jaar kosten.

 

Ben je op zoek naar specifiek advies over je autoverzekering? Lezers van Autogids kunnen hiervoor terecht bij onze partner, verzekeringsmakelaar Hopala. De specialisten in autoverzekeringen van Hopala helpen je graag verder, volledig vrijblijvend.
Je kan hen bereiken via email op [email protected] of telefonisch op het nummer 03/376 12 08.
Ben je benieuwd welke autoverzekering (zowel in premie en dekking) het beste bij jou past, vul dan hier enkele vragen in en je komt het onmiddellijk te weten.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests