Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Achter de schermen / Fiat 500 in het groen... en rood

Geschreven door Laurent Blairon op 24-09-2021

De kleine elektrische Fiat 500 is deze week het onderwerp van drie nieuwtjes: een nieuwe RED-versie, de inhuldiging van de Casa 500 en La Pista 500 in Lingotto, de iconische site in Turijn.

Voor de gelegenheid werd een plechtigheid gehouden in aanwezigheid van de hele familie: John Elkann, voorzitter van Stellantis, Olivier François, CEO van FIAT en CMO van Stellantis, maar ook Ginevra Elkann, voorzitster van de Pinacoteca Agnelli, Lapo Elkann, het stadsbestuur en, als gastster, Bono van U2, niet als celebrity, maar als mede-oprichter van RED. De Lingotto-fabriek, gebouwd in 1915, is zonder twijfel het sterkste symbool van de industriële geschiedenis van de Italiaanse automobiel. Tientallen modellen zijn van de Lingotto-productielijn gerold. De productie van auto's eindigde in 1982 met de Lancia Delta. Sindsdien is het een historisch centrum geworden dat gewijd is aan de geschiedenis van Fiat, maar ook aan kunst, handel en evenementen.

Lingotto Torino

1,2 km aan tuin

Op de top van het mythische Lingotto, meer dan 30 meter hoog, wilde John Elkann de nieuwe eco-identiteit van Fiat inluiden. Met dit in gedachten gaf hij het startsein voor het Pista 500-project: het pad dat ooit als testbaan werd gebruikt, is de grootste hangende tuin van Europa geworden. Tienduizenden planten, georganiseerd in eilanden en met voorkeur voor bepaalde soorten, doen ons de 1,2 km lange ovale autodrome niet vergeten (twee rechte lijnen van 400 m, verbonden door twee overhangende bochten), die nog steeds duidelijk zichtbaar is, maar natuurlijk nu minder goed te gebruiken. Alles bij elkaar beslaat dit unieke gebied 27.000 vierkante meter. Met een adembenemend uitzicht op Turijn en de Alpen in de verte.

Sinds enige tijd zijn op de onderste verdiepingen van Lingotto kantoren, hotels, grote evenementenhallen en een uitgestrekt winkelcentrum gevestigd. Vanaf oktober zullen alle "Torinezen", maar ook toeristen, naar dit "dak van Turijn" kunnen gaan voor een wandeling, een jogging of wat tuinieren. Dit initiatief past in het streven naar een groener imago van een terrein dat ooit een bron van grote vervuiling was en daarna een verwerpelijk industrieel braakland. John Elkan benadrukte ook de wens om van het merk Fiat een vaandeldrager te maken van de elektrische mobiliteit, waarbij hij herinnerde aan de enorme investering (2 miljard euro) die werd geïnjecteerd in de elektrische fabriek van Mirafiori, op een boogscheut van Lingotto.   

Fiat 500 (RED) - Casa 500

Casa 500

Ook op de top van Lingotto heeft Fiat de Casa 500 ingehuldigd, het nieuwe museum gewijd aan Fiat's meest geliefde icoon: de 500. Hier kan je het originele 1:1 gelakte houten model bewonderen, de originele eerste plannen, net als vele documenten en sporen van zijn lange geschiedenis. Een deel van de tentoonstelling is ook gewijd aan Italiaans design, met meubelstukken en/of dagelijkse gebruiksvoorwerpen die door Italianen zijn gemaakt. Casa 500 maakt in feite deel uit van de Pinacoteca Agnelli, die een deel van de (zeer grote) kunstcollectie van de familie Agnelli herbergt.  

Kortom, voor liefhebbers van de Italiaanse autogeschiedenis, maar ook van cultuur in de ruimste zin van het woord, eten en zelfs winkelen, is Lingotto op zich al een minitrip waard. Turijn zit vol met andere musea en absoluut heerlijke bezienswaardigheden.  

Fiat 500 (RED)

Fiat 500 e RED

De nieuwe Fiat 500 RED, die op woensdag 22 september zijn wereldpremière beleefde, is een concreet symbool van de groene ambities van Fiat en is het resultaat van een samenwerking met (RED), de liefdadigheidsinstelling van zanger Bono en Bobby Shriver, die in 2006 werd opgericht. Concreet zal een deel van de prijs van elk product met het (RED) logo aan het fonds voor aidsbewustzijn worden gedoneerd. Amazon, Apple, Beats, Starbuck, Vespa en vele anderen hebben al meer dan 700 miljoen dollar opgehaald.

Hoewel de elektrische stadsauto het vlaggenschip van het evenement was, omvat deze speciale reeks eigenlijk verschillende modellen van Fiat, Jeep en zelfs RAM. Stellantis verbindt zich ertoe om van 2021 tot 2023 minimaal 4 miljoen dollar uit te trekken voor de betrokken modellen. De auto's (RED) onderscheiden zich door een dieprode kleur, maar niet alleen dat. De esthetische keuzes in Italiaanse stijl geven ook wat echte originaliteit aan de modellen, zoals de aanwezigheid van slechts één rode zetel (de rest in zwart), of, volgens een wens van Bono zelf, het in rood geschilderde gaspedaal. Prijzen en info bij de dealers.

Redactiesecretaris/eindredacteur/testrijder AutoGids

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten