Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Backstage / Carroll Shelby 1923-2012

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-05-2012

De Amerikaanse coureur Carroll Shelby is op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn naam wordt vooral geassocieerd met de wagens die hij ontworpen heeft, zoals de AC Cobra en de gespierde Ford Mustang Shelby.

Carroll Shelby, een Texaans autocoureur die geboren werd op 11 januari 1923, is op 10 mei overleden. De gepassioneerde autoliefhebber ligt aan de basis van enkele legendarische modellen zoals de AC Cobra. Van zijn carrière als autocoureur, die hij hoofdzakelijk in de F1 doorbracht, onthouden we vooral zijn overwinning in de 24 uren van Le Mans in 1959, samen met Roy Salvadori, in een Aston Martin DBR1. Zij eindigden daarmee boven hun teamgenoten, Paul Frère en Maurice Trintignant, alsook de Écurie nationale belge van Jean Blaton en Léon Dernier met een Ferrari. Het was net het verlangen om een Amerikaanse wagen een Ferrari te zien verslaan, dat hem ertoe aangezet heeft in 1962 de Shelby Cobra 260 te ontwerpen. Ook de mythische AC Cobra hebben we aan hem te danken. Carroll Shelby nam daarvoor het onderstel van een AC Bristol en verving de zescilinder onder de motorkap door een V8 van Ford.

Zijn talent wekte ook interesse op bij Ford, dat hem in 1965 inlijfde om krachtige versies van de Mustang te ontwikkelen, zoals de Shelby GT350 en de Shelby GT500. Ook vandaag nog dragen de sportiefste Mustangs zijn naam en zijn ze herkenbaar aan de Cobra in hun radiatorrooster. Zijn bedrijf is trouwens de officiële tuner van het merk met het blauwe ovaal. Shelby heeft in zijn carrière samengewerkt met de drie grote Amerikaanse constructeurs. Zo was hij ook betrokken bij de ontwikkeling van de Dodge Viper. De Amerikaanse autowereld verloor op 10 mei 2012 dan ook een van zijn meest legendarische vertegenwoordigers.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten