Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Brose stelt het auto-interieur van morgen voor

Geschreven door Jean-François Christiaens op 26-09-2017

De Duitse toeleverancier Brose heeft zijn visie op het auto-interieur van morgen voorgesteld. Dat ontvangt je op een gepersonaliseerde manier en is bovendien aangepast aan de vereisten van autonoom vervoer.

Op grote autosalons vind je soms nog interessante concepten op de stands van toeleveranciers naast die van de traditionele constructeurs. Zo stond er in Frankfurt bij Brose, een specialist van robotica, een auto-interieur ontwikkeld voor het tijdperk van de autonome auto. Een eerste vaststelling is dat de auto zijn inzittenden herkent aan de hand van hun smartphone en dat hij hen een gepersonaliseerd onthaal biedt. De deur gaat automatisch open en kan een boodschap weergeven op de vloer. Deze functie is meer dan een gadget, want ze zou erg belangrijk kunnen zijn in het kader van het autodelen van de toekomst. “Fysieke” sleutels bestaan niet meer maar worden vervangen door een elektronisch profiel dat je toegang verschaft aan boord. De auto kan de bestuurder dan een persoonlijke boodschap geven over de staat van bijvoorbeeld zijn abonnement. Om daarenboven te vermijden dat een klant zijn deur niet goed sluit wanneer hij de deelwagen niet meer gebruikt, kan de auto dat zelf doen.

Specifieke trillingen

Het concept in Frankfurt is daarenboven uitgerust met gerobotiseerde stoelen, die veel meer verfijnd zijn dan wat we vandaag kennen. Wanneer een passagier bijvoorbeeld komt aanwandelen, kan de stoel zijn zijdelingse steunen afvlakken om het instappen te vergemakkelijken. Het vastsnoeren van je gordel wordt vereenvoudigt omdat die wordt aangereikt en de hoofdsteun past zich vanzelf aan het formaat van de passagier aan en aan de hellingshoek van zijn stoel aan. Brose werkt verder aan een nieuwe massagefunctie voor de stoelen die zich zou kunnen aanpassen aan het ritme van de muziek waar je naar luistert. Maar de stoel kan ook trillingen gebruiken om te waarschuwen voor gevaar of om de bestuurder op zijn vermoeidheid te wijzen. Omgekeerd kan de bestuurder er zo op worden gewezen dat hij manueel moet overnemen nadat een lang stuk autonoom is afgelegd. Echt innovatief zijn al deze functies niet op papier, maar Brose wijst erop dat het er vooral in is geslaagd om dit alles te realiseren in zo’n compact formaat en voor zo’n lage prijzen dat deze functies vanaf 2020 in productie zouden kunnen gaan.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten