Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Nissan: zelfrijdend in 2020

Geschreven door Jean-François Christiaens op 02-06-2016

Naar aanleiding van de jongste G7-top in Japan heeft Nissan zijn plannen inzake de zelfrijdende auto onthuld. Bepaalde leden van de delegatie hebben zelfs de technologie kunnen testen.

Net als alle constructeurs werkt Nissan hard aan de ontwikkeling van de zelfrijdende technologie. De Japanse constructeur heeft geprofiteerd van de aanwezigheid van tal van internationale delegaties, naar aanleiding van de jongste G7-top in Ise-Shima, in Japan, om zijn ProPilot-programma voor te stellen. De getoonde prototypes, die gebaseerd zijn op de elektrische Leaf, zijn uitgerust met een radar met millimetergolven, laserscanners, camera's en een geavanceerde interface. De bestuurder kan op het scherm namelijk permanent informatie aflezen die de auto op dat ogenblik analyseert, zoals we kunnen zien in het filmpje dat Nissan gepost heeft.

Twee nieuwigheden

Volgens Nissan integreert het zelfrijdende ProPilot-programma twee nieuwe technologieën. De eerste daarvan  is een prototype van een high performance-laserscanner, die de afstand tussen het voertuig en zijn directe omgeving kan bepalen aan de hand van een driedimensionale meetmethode. Met die uitrusting zal volgens Nissan het manoeuvreren in krappe ruimtes vergemakkelijkt worden. De tweede nieuwe technologie is een 360-gradencamera met acht kanalen. Die zorgt voor een zeer precies rijgedrag in bochten en bij knooppunten. Op het filmpje zien we dat de zelfrijdende Leaf zelfs van richting kan veranderen op een kruispunt zonder wegmarkeringen.

2020

Het zelfrijdende programma van Nissan staat blijkbaar niet meer in zijn kinderschoenen: het merk heeft zopas aangekondigd dat het dit jaar de zelfrijdende ProPilot-technologie in Japan zal lanceren. De technologie zal vervolgens vanaf 2017 in Europa op de Qashqai beschikbaar zijn. Maar opgelet: het zal maar om de ProPilot 1.0-versie gaan, die eigenlijk niet meer is dan een fileassistent op autosnelwegen. Tegen 2018 wil Nissan een tweede versie van zijn ProPilot voorstellen, die ook rijstrookveranderingen op de autosnelweg voor zijn rekening zal kunnen nemen (zoals bij de recente Mercedes E-Klasse). Tot slot zou Nissan tegen 2020 in staat moeten zijn nog een nieuwere evolutie van de technologie voor te stellen om het rijden in steden te vereenvoudigen, ook op kruispunten.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten