Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Betaalparkings

Geschreven door Olivier Duquesne op 08-02-2010

Betaalparkings met privé-uitbaters volgen hun eigen regels. Tarieven, openingsuren en betaalmogelijkheden worden gekozen door de exploitant. Het is dus niet onverstandig om je te informeren voor je binnenrijdt.

Op een privéparking of in een ondergrondse garage kan de eigenaar of uitbater zelf zijn openingsuren kiezen (opgelet dus voor parkings die 's avonds of in het weekend sluiten), net zoals zijn betaalmogelijkheden en tarieven. Al die zaken moeten duidelijk zichtbaar worden weergegeven bij de ingang, maar vaak zijn ze ook beschikbaar via het internet. Zo kan het zijn dat een parkeergarage voorbehouden is aan klanten van een winkel, dat je een parkeerschijf moet leggen, dat je een badge, toestemming of vignet nodig hebt, of dat je ofwel per uur moet betalen dan wel een abonnement moet nemen. Soms is het mogelijk om buiten de openingsuren de parking vrij te verlaten, in andere gevallen moet je daarvoor een loketbediende bellen, maar dan wel tegen betaling van een erg hoge boete (indien dat het geval is, moet dat duidelijk zijn aangegeven bij de algemene voorwaarden). Abonnees hebben een toe- en uitgangsrecht naargelang van het contract en het abonnement dat ze hebben afgesloten. Helaas afficheren sommige parkeergarages hun voorwaarden pas op het einde van de oprit, wanneer achteruitrijden of rechtsomkeer maken zo goed als onmogelijk is.

Wanneer je een ondergrondse garage of een parking afgesloten met slagbomen oprijdt, moet je een ticket nemen dat toegang geeft tot de infrastructuur. Het is daarbij verboden om je te parkeren op een plaats voor geabonneerden als je geen abonnement hebt. Ook voor bepaalde voertuigen (grote pick-ups, auto's op lpg, terreinwagens met speciale banden) of auto's die een aanhangwagen slepen, gelden bepaalde voorwaarden. Als je eenmaal in de parking bent, vergemakkelijken sommige uitbaters de zoektocht naar een plaats voor de automobilist door per verdieping aan te geven hoeveel parkeervakken nog vrij zijn. Soms worden de beschikbare plaatsen zelfs met een groen lampje verlicht. Je moet dan nog enkel de markering op het wegdek volgen en stapvoets rijden (10 km/h). Vergeet zeker niet om je koplampen aan te steken binnen in een gebouw of in een ondergrondse garage.

Ticket niet verliezen

Het ticket dat bij de ingang wordt uitgereikt, moet je steeds bij je houden. Je hebt het nodig om achteraf te kunnen betalen. Hoewel de meeste ondergrondse parkeergarages camerabewaking hebben, ben je verplicht je auto op slot te doen en mag je geen dure voorwerpen of levende dieren in het voertuig achterlaten. Voor je naar buiten gaat, is het verstandig om er goed op te letten op welke verdieping je staat (vaak herkenbaar gemaakt met een bepaalde kleur of merkteken) en/of wat het nummer van je parkeerplaats is. Wie zijn ticket verliest, zal niet alleen moeten bewijzen dat hij wel degelijk een auto in de parkeergarage staan heeft, maar ook een forse boete moeten betalen (sommige uitbaters betalen dat bedrag wel terug als je achteraf je ticket toch nog terugvindt). Om al te veel ellende met het ticket te voorkomen bestaan er ook parkeerkaarten, die kunnen worden gebruikt in de parkeergarages van een of meerdere parkeerbedrijven, en die je gewoon bij het binnen- en buitenrijden in een automaat moet steken. Het te betalen bedrag wordt dan gewoon afgehouden van de bankrekening of kredietkaart waarmee de dienst verbonden is.

Hoewel sommige garages nog een loketbediende aan de uitgang hebben, is het tegenwoordig couranter dat je moet betalen aan een automaat voor je je auto gaat oppikken. Je moet daar gewoon je parkeerticket insteken en het vereiste bedrag betalen in cash geld of per kaart (opgelet, sommige automaten aanvaarden enkel kaarten). U krijgt dan uw ticket terug dat u in het apparaat naast de slagboom moet steken bij het buitenrijden. Verlies niet te veel tijd na het betalen, want het ticket is slechts beperkt geldig (doorgaans vijftien minuten, af en toe ook een half uur). Wie te lang wacht, zal eerst moeten bijbetalen vooraleer de parking te kunnen verlaten.

Sommige uitbaters laten u de eerste 15, 20 of 30 minuten gratis parkeren (aangeduid in de toegangsvoorwaarden en soms op de betaalautomaat). Doorgaans wordt het tarief per uur berekend, maar er zijn ook parkings die per 15 of 30 minuten werken. Winkeluitbaters uit de buurt bieden vaak een voordeliger tarief aan hun klanten aan, en hetzelfde geldt dikwijks voor hotels. Let op in het buitenland voor bepaalde parkings met een 'bediende'. Indien u het niet helemaal vertrouwt, is het beter om rechtsomkeer te maken en een andere parking te zoeken. Grote parkeerbedrijven hanteren doorgaans kwaliteits- en servicenormen voor hun vestigingen, zowel in België als in het buitenland.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten